• Посилання скопійовано

Податок на прибуток згідно з новим податковим законопроектом

Скасування сплати авансових внесків, запровадження квартального звітного періоду з податку на прибуток для підприємств, у яких річний дохід перевищує 20 млн грн тощо. Про ці та інші зміни читайте в аналітичному матеріалі від фахівців ДК

Податок на прибуток згідно з новим податковим законопроектом

Продовжуємо аналізувати зміни, запропоновані законопроектом №3688 " Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році", який вчора зареєстровано в Раді. Про це докладніше тут>>>

Зупинимось тепер на змінах в частині податку на прибуток.

Строки подання звітності і сплати податку

Пункт 57.1 ПКУ більше не визначає періодичність та строки подання декларації з податку на прибуток, а також порядок сплати авансових внесків (1/12). 

Тобто, з 01.01.2016 р. авансові внески у розмірі 1/12 від суми податку за попередній рік відміняються (це прямо визначає п. 9 підр. 4 р. ХХ ПКУ).

Але авансові внески при виплаті дивідендів залишаються і сплачуватимуться у попередньому порядку, визначеному п. 57-1.1 ПКУ! 

Крім того, у 2016 році вводиться особливий порядок сплати авансових внесків, які треба буде сплатити до кінця такого року один раз. Так, відповідно до п. 38 підр. 4 р. ХХ ПКУ, платники податку на прибуток підприємств сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року.

Розрахунок такого авансового внеску подається платником податку у податковій декларації за три квартали 2016 року. А отже, сплачувати такий авансовий внесок доведеться лише тим платникам податку, які матимуть за наслідками 2015 року суму річного доходу понад 20 млн грн. 

Порядок сплати самого податку на прибуток і подання декларації  визначатиметься ст. 137 ПКУ. Так, податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.  

Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду, крім. виробників сільськогосподарської продукції , визначеної в ст. 209 ПКУ і можуть обрати річний податковий (звітний) період, який починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року.

Річний податковий (звітний) період встановлюється для:

а) платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;

б) виробників сільськогосподарської продукції;

в) платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за попередній річний звітний (податковий) період, не  перевищує 20 мільйонів гривень . 

Отже, підприємства, які за попередній рік мали більш, як 20 млн доходу, подаватимуть декларацію з податку на прибуток щоквартально! 

 

Зменшення суми податку до сплати

Як і раніше, податок на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету, зменшується на суму нарахованого за звітний період податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об’єктів нежитлової нерухомості. Але тепер сплата цього податку протягом звітного періоду не є обов’язковою умовою для такого зменшення!

Якщо платник податку на прибуток у звітному періоді не отримав прибутку, або сума податку на прибуток менша ніж сума податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, залишок суми такого податку, не врахований у зменшення податку на прибуток поточного періоду, не переноситься на зменшення податку на прибуток наступних податкових  (звітних) періодів.

Звісно, зменшуватиметься сума податку до сплати і на суму сплачених протягом звітного періоду авансових внесків (п. 57.1-1.2 ПКУ) . 

 

Визначення об’єкту оподаткування у 2015 році

Попри очікування, законодавці не відмовилися від змін порядку визначення об’єкту оподаткування за 2015 рік тимчасовими положеннями ПКУ. І залишили ці зміни в тій самій редакції, яка була у попередньому Мінфінівському проекті. А саме. 

За п. 43 підр. 4 р. ХХ ПКУ,  розрахунок об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств за 2015  податковий (звітний) період здійснюється з урахуванням таких вимог:

а) фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму використання створеного забезпечення (резерву) витрат на оплату відпусток працівникам, інших виплат, пов'язаних з оплатою праці, та витрат на сплату ЄСВ, що нараховується на такі виплати, сформованого відповідно до ПСБО або МСФО до 01.01.2015 року, у випадку, якщо такі витрати не були враховані при визначенні об'єкта оподаткування до 01.01.2015 року.

б) платники податку на прибуток, які не здійснюють коригування фінансового результату до оподаткування, при визначенні об’єкту оподаткування податком на прибуток підприємств за 2015 звітний рік збільшують фінансовий результат до оподаткування на суму витрат на ремонт і модернізацію ОЗ, здійснених до 01.01.2015 року та відображених у складі податкових витрат, за умови, що у бухгалтерському обліку ці витрати збільшили вартість ОЗ, що продовжують амортизуватися після 1 січня 2015 року. При цьому не уточнюється, за який період слід зробити такий розрахунок збільшення, і є вірогідність, що це треба буде зробити аж з 01.04.2011 року;

в) у разі коли строки корисного використання (експлуатації) об'єкта ОЗ, введеного в експлуатацію до 01.01.2015 року в бухгалтерському обліку дорівнюють або є більшими, ніж ті, що встановлені пп. 138.3.3 ПКУ, то для розрахунку амортизації починаючи з періодів після 01.01.2015 року використовуються строки корисного використання (експлуатації) об'єкта ОЗ, встановлені в бухгалтерському обліку, в частині строку, що залишився. На щастя, при цьому не проводиться перерахунок амортизаційних відрахувань, нарахованих до 01.01.2015 року;

г) у разі, коли амортизація об’єкту ОЗ до 01.01.2015 р. нараховувалась виробничим методом, то у 2015 році до такого об’єкту застосовуються інші методи нарахування амортизації, передбачені пп. 138.3.1 ПКУ. При цьому строк корисного використання такого об’єкту встановлюється відповідно до норм пп. 138.3.3, з урахуванням терміну фактичної експлуатації такого об’єкту основних засобів. Перерахунок сум амортизації за попередні роки в цьому випадку робити буде не потрібно;

ґ) норматив для ОЗ, визначений у підпункті 14.1.138 ПКУ, встановлюється в розмірі 2500 гривень. Ця норма фактично означає відміну такого збільшення, але робиться це «заднім числом» і саме на 2015 рік! З 01.01.2016 року діятиме «новий» вартісний норматив у розмірі 6000 грн. 

Все про податкову реформу>>>

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»