• Посилання скопійовано

ЄСВ із зарплати працівника, який зареєстрований підприємцем

Як утримується ЄСВ, якщо працівник є фізичною особою-підприємцем та на підприємстві отримує зарплату 1000 грн - з нарахованої йому чи з мінімальної зарплати? Відповіли податківці

ЄСВ із зарплати працівника, який зареєстрований підприємцем

ДФС у Полтавській області роз'яснила: якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску.

При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка ЄСВ, встановлена частиною 5 статті 8 Закону про ЄСВ, застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

Від редакції: ДФС у Полтавській області не змогли довести головну особливість у питанні нарахування ЄСВ, якщо працівник є підприємцем. Наразі з цього приводу  є мало роз'яснень. Але ще у Міндоходів доводили, що не звільняються від сплати ЄСВ фізособи – підприємці, які поряд із здійсненням підприємницької діяльності є найманими працівниками (застрахованими особами).

Звертаємо увагу! Згідно з п. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ для фізосіб-підприємців на загальній системі та фізосіб, які займаються незалежною діяльністю, ЄСВ нараховується на дохід, отриманий від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).  

Якщо  таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, платник має право   самостійно  визначити  базу  нарахування,  але  не  більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом про ЄСВ.  При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску

Щодо працівників, які є платниками єдиного податку. Слід пам'ятати, що:

 - вони сплачують ЄСВ незалежно від факту отримання доходу;

 - розмір нарахованого та сплаченого ЄСВ не може бути менше мінімального страхового внеску. 

Винятком є тільки фізособи-СПД, які обрали спрощену систему оподаткування, є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Тож виходить, що працівник-підприємець повинен сплачувати за себе ЄСВ окремо у розмірі не менше мінімального страхового внеску. При цьому роботодавець має нараховувати ЄСВ саме на зарплату такого працівника без урахування розміру сплаченого ЄСВ підприємцем за себе. І як зазначили податківці ДФС у Полтавській області, визначати суму ЄСВ на нараховану зарплату потрібно буде по-різному  - залежно від того основний це працівник чи сумісник.

Приклад 1: Основний  працівник є єдинником ІІ групи та сплачує за себе ЄСВ на рівні мінімальнього внеску. Нарахована зарплата за березень такого працівника становить 1400 грн. Відповідно ЄСВ буде нараховано на фактично нараховану суму зарплати: 1400*22% = 308,00 грн.

Приклад 2: Основний  працівник є єдинником ІІ групи та сплачує за себе ЄСВ на рівні мінімальнього внеску. Нарахована зарплата за березень такого працівника - 1300 грн. Відповідно ЄСВ буде нараховано на рівні мінімального страхового внеску: 1378*22% = 303,16 грн.

Приклад 3: Сумісник є платником єдиного податку ІІ групи та сплачує за себе ЄСВ на рівні мінімальнього внеску. Нарахована зарплата за березень такого працівника - 1300 грн. Відповідно ЄСВ буде нараховано на фактично нараховану зарплату: 1300*22% = 286 грн.

Усі новини на тему>>>

Джерело: ДФС у Полтавській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»