• Посилання скопійовано

Повернення об’єкта фінансового лізингу в податковому обліку

Суб’єкт господарської діяльності (орендар) повертає об’єкт фінансового лізингу орендодавцю без придбання такого об’єкта у власність. Як відобразити таку операцію у податковому обліку орендаря та орендодавця?

Згідно з п. 153.7 ст. 153 ПКУ, у разі якщо у майбутніх податкових періодах орендар повертає об’єкт фінансового лізингу орендодавцю без придбання такого об’єкта у власність, таке передання прирівнюється з метою оподаткування до зворотного продажу орендарем такого об’єкта орендодавцю за ціною, яка визначається на рівні суми лізингових платежів у частині компенсації вартості об’єкта фінансового лізингу, не сплачених за такий об’єкт лізингу на дату такого повернення.

Цим пунктом визначено: у разі якщо вартість об’єкта фінансового лізингу, що вперше або повторно вводиться в експлуатацію, визначається договором у меншій сумі, ніж вартість витрат на його придбання або спорудження, орган ДПС має право провести позапланову перевірку для визначення рівня звичайної ціни.

Облік операції з продажу основних засобів визначено п. 146.13 ст. 146 ПКУ, зокрема сума перевищення доходів від продажу або іншого відчуження над балансовою вартістю окремих об’єктів основних засобів і нематеріальних активів включається до доходів платника податку, а сума перевищення балансової вартості над доходами від такого продажу або іншого відчуження — до його витрат.

Відповідно до п. 146.15 ст. 146 ПКУ нарахування амортизації окремого об’єкта припиняється починаючи з місяця, наступного за місяцем виведення з експлуатації такого об’єкта основних засобів або передання його до складу невиробничих необоротних матеріальних активів за рішенням платника податку або суду.

Таким чином, орендар, що повертає об’єкт фінансового лізингу орендодавцю без придбання такого об’єкта у власність, повинен припинити нарахування амортизації на такий об’єкт починаючи з місяця, наступного за місяцем виведення з експлуатації об’єкта лізингу, та відобразити у обліку операцію з продажу за ціною, яка визначається на рівні суми лізингових платежів у частині компенсації вартості об’єкта фінансового лізингу, не сплачених за такий об’єкт лізингу на дату такого повернення.

В орендодавця об’єкт фінансового лізингу (залежно від напряму подальшого використання) буде визнано або як об’єкт основних засобів, вартість якого амортизується відповідно до норм статей 144 — 146 ПКУ, або як придбаний для подальшого продажу товар, вартість якого може бути враховано у собівартості придбаного та реалізованого товару відповідно до норм п. 138.4 ст. 138 ПКУ.

«Вісник податкової служби України» від 27.04.2012, №16

 

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»