• Посилання скопійовано

Декларації про прибуток: відображення авансового внеску при виплаті дивідендів

Як в податковій декларації з податку на прибуток підприємств відображається сума авансового внеску при виплаті дивідендів?

Декларації про прибуток: відображення авансового внеску при виплаті дивідендів

Відповідно до пункту 153.3.2 пункту 153.3 статті 153 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року N 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку в розмірі ставки, встановленої пунктом 151.1 статті 151 ПКУ, нарахованої на суму дивідендів, що фактично виплачуються, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

Відповідно до пункту 152.9 статті 152 ПКУ для цілей розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств» ПКУ використовуються такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік.

Форма Податкової декларації з податку на прибуток підприємства (далі – Декларація) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2011 № 1213.

Розрахунок суми авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді здійснюється у рядку 5 додатка АВ Декларації, у тому числі сума авансового внеску при виплаті дивідендів у звітному (податковому періоді, що має бути сплачена за місцем знаходження юридичної особи відображається у рядку 5.1 додатка АВ та переноситься в рядок 20 АВ основної частини Декларації. При цьому, сума авансового внеску при виплаті дивідендів визначається наростаючим підсумком з урахуванням показників попереднього звітного (податкового) періоду поточного року).

У рядку 21 Декларації зазначається сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що мала бути сплачена у попередньому звітному (податковому) періоді поточного року за місцезнаходженням юридичної особи з урахуванням уточнень (рядок 20 Декларації за попередній звітний (податковий) період);

У рядку 22 – сума авансового внеску при виплаті дивідендів, нарахована за результатами останнього календарного кварталу звітного (податкового) періоду, що має бути сплачена за місцезнаходженням юридичної особи (рядок 20 - рядок 21).

Разом з тим, сума сплачених авансових внесків, розрахована у додатку АВ до Декларації, враховується при зменшенні нарахованої суми податку на прибуток підприємства шляхом відображення у рядку 13.5 «Сума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів)» таблиці 1 «Зменшення нарахованої суми податку» додатка ЗП до Декларації.

Рядок 13.5 складається з рядків 13.5.1 «сума, що відноситься на зменшення нарахованої суми податку в поточному звітному (податковому) періоді» та 13.5.2 «сума, що відноситься на зменшення нарахованої суми податку в наступних звітних (податкових) періодах (рядок 13.5 - рядок 13.5.1, переноситься до рядка 13.4 додатка ЗП до рядка 13 Декларації за наступний звітний (податковий) період)».

Джерело: ДПІ у Шевченківському районі м. Києва

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»