• Посилання скопійовано

З 15 грудня діють зміни до додатка РІ декларації з податку на прибуток

Додаток РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств привели у відповідність до Закону від 30.06.2023 №3219. Ці зміни почали діяти з 15 грудня

З 15 грудня діють зміни до додатка РІ декларації з податку на прибуток

Мінфін наказом від 24.10.2023 №572 (зареєстрований у Міністерстві юстиції 07.11.2023 за №1938/40994) затвердив зміни до додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Їх розроблено з метою приведення додатка РІ у відповідність до Закону України від 30.06.2023 №3219. Про зміни у частині податку на прибуток, які вніс цей закон, ми раніше розповідали в окремій аналітиці.

Зокрема, Законом №3219 пункт 4-1 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ викладено у новій редакції щодо визначення різниць для:

- збільшення фінансового результату до оподаткування на:

  • суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування, вартість яких згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності визнано у складі доходу під час перебування на такій системі;
  • суму собівартості відвантажених (наданих) таких товарів (робіт, послуг), що врахована у податковому (звітному) періоді у складі витрат згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності;

- зменшення фінансового результату до оподаткування на:

  • суму собівартості таких товарів (робіт, послуг), що врахована у складі витрат згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування;
  • суму доходу, визнаного згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, у вигляді вартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих) у такому періоді в частині суми їхньої попередньої (авансової) оплати, отриманої під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування, та оподаткованого єдиним податком.

У зв’язку з цими змінами додаток РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації приводиться у відповідність до цих положень ПКУ. А саме у підрозділі "Різниці, передбачені підрозділом 4 розділу XX Податкового кодексу України" розділу 4 додатка РІ до рядка 03 РІ цієї декларації:

  • рядок 4.1.5.1 викладено у новій редакції "Сума доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування, вартість яких згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності визнано у складі доходу під час перебування на такій системі (пункт 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)" та 4.2.5.1 "Сума собівартості товарів (робіт, послуг), що врахована у складі витрат згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування (пункт 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)";

  • додано новий рядок 4.1.5.2 "Сума собівартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих) у податковому (звітному) періоді, що врахована у такому періоді у складі витрат згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (пункт 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)" та 4.2.5.2 "Сума доходу, визнаного згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, у вигляді вартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих) у податковому (звітному) періоді, в частині суми їх попередньої (авансової) оплати, отриманої під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування, та оподаткованого єдиним податком (пункт 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)".

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 09.11.2023 не опублікований.

Підкреслимо, що зміни до додатку до декларації з прибутку призводить до появи оновленої форми такої декларації. 

 Коли звітувати за оновленою декларацією?

Оскільки Наказ №572 опублікували 15 грудня, то вже за І квартал 2024 року, скоріше за все, звітуватимемо вже за новою формою. Втім, податківці можуть вирішити і впровадити застосування до декларації за 2023 рік. Тож почекаємо офіційного коментаря. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»