• Посилання скопійовано

Чи потрібно здавати порожню єдину звітність: позиція ДПСУ

За розʼясненням ДПСУ, розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи фізособам податковий агент та незалежно від того, чи сплачені платником ЄСВ суми такого внеску фактично після їх нарахування до сплати протягом звітного періоду

Чи потрібно здавати порожню єдину звітність: позиція ДПСУ

ДПСУ на своїй сторінці у Фейсбуці системно наводить відповіді на різні питання, які беруться з Клубу бухгалтерів «Дебет-Кредит». Тож ми обрали одне з цікавих та публікуємо далі.

Одного бухгалтера цікавило таке питання: «Чи потрібно здавати об'єднану звітність, якщо підприємство не здійснює господарської діяльності і функції директора виконує засновник безоплатно? Тобто чи потрібно здавати порожній звіт?»

ДПСУ відповіла наступне. По суті, за обовʼязок подання єдиної  «зарплатної» звітності відповідають дві норми законодавства.

Відповідно до пп. «б» п. 176.2  ПКУ особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, та платники єдиного внеску зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, єдину звітність (з розбивкою по місяцях звітного кварталу) до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Окремо підкреслено, що така звітність подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку – фізичній особі податковим агентом, платником ЄСВ протягом звітного періоду.

Але це що стосується ПДФО та ВЗ! А в цій звітності ж ще є дані про ЄСВ, вже не кажучи про кадрові та страхові відомості, що вносяться до Реєстру застрахованих осіб.

Тому п. 2 розд. ІІ Порядку №4 визначено, що така звітність подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент та незалежно від того чи виплачені ним суми ЄСВ після нарахування до сплати протягом звітного періоду. 

На підставі цих норм ПКУ та Порядку №4 висновок ДПСУ такий: єдина «зарплатна» звітність подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент та незалежно від того чи виплачені платником єдиного внеску суми такого внеску фактично після їх нарахування до сплати протягом звітного періоду.

Така ж думка ДПС міститься у ЗІР ось тут.

 

Позиція редакції: З огляду на питання, у роботодавця немає найманих працівників та не нараховуються/не виплачуються доходи стороннім фізособам. 

Тому, ми вважаємо, що  у цьому випадку суб’єкту господарювання не треба подавати єдину «зарплатну» звітність.

Адже  він не є ані податковим агентом, ані роботодавцем! 

Також у такого СГ немає кадрової інформації для Реєстру застрахованих осіб (про прийняття на роботу, звільнення, назву посади, спецстаж працівників тощо). Тому і потреби подавати Додаток 5 до звітності.

Це повністю відповідає і загальному правилу, встановленому п. 49.2 ПКУ: платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. 

З цього правила випливає і зворотне: якщо немає об’єктів оподаткування або показників, які треба декларувати, то податкову декларацію можна й не подавати. А єдина «зарплатна» звітність (Розрахунок) з ПДФО, ВЗ та ЄСВ наразі має статус податкової декларації!

Але оскільки виглядає так, що в ДПСУ інша думка та цих нюансів вона не враховує, то краще кожній зацікавленій особі отримувати свою ІПК та вже діяти на її підставі. Або оскаржувати її в суді, в разі незгоди.

Докладно свою позицію про те, чи подавати єдину звітність, якщо немає що декларувати і немає найманих працівників – ми наводили в аналітиці тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»