• Посилання скопійовано

Виплачуємо дохід підприємцю-"єдиннику": які документи вимагати?

Часто підприємства купляють товари, роботи та послуги у підприємців-"єдинників". Але які документи має надати такий підприємець, щоб не оподатковувати цей дохід у джерела виплати? Чи має отримувач робіт та послуг сплачувати з винагороди такому підприємцю ЄСВ та як цього уникнути? Розберемося далі

Виплачуємо дохід підприємцю-"єдиннику": які документи вимагати?

Підприємницький дохід фізособи-підприємця на єдиному податку податковим агентом не оподатковується. 

Термін «податковий агент»  застосовується в ПКУ щодо оподаткування доходів, які нараховуються та виплачуються фізособам, ПДФО (пп. 14.1.180 ПКУ). Отже, про сплату єдиного податку джерелом виплати доходу мова не йде.  Хоча, у разі, якщо такий дохід є оподаткованим ПДФО, з нього слід утримати і ВЗ. Зробити це – теж обов’язок податкового агента. 

Податковим агентом є резидент – суб’єкт господарювання. Тобто, юрособа або самозайнята фізособа, яка нараховує та виплачує фізособі дохід.  

Слід зазначити, що закон не поділяє фізособу та ФОП. По суті, ФОП – це статус фізособи, а не окрема особа, яку така фізособа створює. Отже, маючи статус ФОП, фізособа може отримувати різні доходи. Але враховуючи цей статус, доходи такої фізособи треба ділити на дві групи:

1) Доходи, які оподатковуються єдиним податком;

2) Інші доходи, які єдиним податком не оподатковуються. Серед них можуть бути доходи, які оподатковуються ПДФО та ВЗ. 

Пунктом 297.1 ПКУ визначено перелік податків і зборів,  від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з яких звільняються платники єдиного податку. Зокрема, це ПДФО з частини доходів (об'єкта оподаткування), що отримані в результаті госпдіяльності платника єдиного податку першої - третьої групи (фізособи) та оподатковані єдиним податком згідно з главою ХІV ПКУ. 

Разом з цим, за пп. 1 п. 292.1 ПКУ, не оподатковуються єдиним податком, а отже, оподатковуються на загальних підставах ПДФО та ВЗ, так звані пасивні доходи підприємця: у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її госпдіяльності. Сюди ж можна додати й інші доходи, які жодним чином до підприємницьких не належать – спадщина, подарунки, зарплата і лікарняні, державна соцдопомога тощо.  Якщо такі доходи є за розділом IV ПКУ оподаткованими, то з них сплачується ПДФО та ВЗ, а не єдиний податок. 

Отже, при виплаті доходів фізособі - платнику єдиного податку податковий агент має зробити дві речі:

  • Класифікувати дохід, що виплачується;
  • Якщо йдеться про підприємницький дохід, то слід переконатися, що фізособа, яка його отримує, має статус ФОП на єдиному податку. Для цього є два шляхи – отримати від ФОП підтвердний документ або отримати таку інформацію з сайту ДФСУ. 

 

Документ, який підтверджує статус підприємця-"єдинника"

Згідно з п. 299.9 ПКУ за бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку.

Усе про фізосіб-підприємців
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Передбачається, що форма запиту про отримання витягу та самого витягу з реєстру платників єдиного податку мала бути затверджена Мінфіном. Але й досі цього не було зроблено.

Тому, як роз’яснюють податківці, до затвердження відповідних форм, подається заява на отримання витягу в довільній формі, на підставі якої видається тимчасовий витяг з реєстру платників єдиного податку. 

Отримати такий витяг можна досить швидко й надовго. Для цього ФОП повинен звернутися із запитом про отримання такого витягу до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси. Зробити це можна і за допомогою Електронного кабінету платника податків – про це податківці повідомляли тут>> 

Строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру (п. 299.9 ПКУ).

Типової форми такого витягу наразі офіційно не існує, але ось що у ньому має бути зазначено, можна здогадатися.  Згідно із п. 299.7 ПКУ до реєстру платників єдиного податку вносяться такі відомості про платника єдиного податку:

1) прізвище, ім’я, по батькові фізособи - підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відповідну відмітку у паспорті);

2) податкова адреса суб’єкта господарювання;

3) місце провадження госпдіяльності;

4) обрані фізособою - підприємцем першої та другої груп види госпдіяльності;

5) ставка єдиного податку та група платника податку;

6) дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування;

7) дата реєстрації;

8) види госпдіяльності;

9) дата анулювання реєстрації.

Отже, для підтвердження чинного статусу підприємця - "єдинника" потрібен витяг, який містить усі зазначені відомості, крім дати анулювання реєстрації "єдинником". 

Зверніть увагу: оригінал витягу залишається у ФОП. ПКУ не вимагає від податкового агента мати оригінал такого витягу для виплати неоподаткованого доходу.  Але на практиці податкові агенти часто зберігають копію цього витягу.  

 

 Відомості з Реєстру платників єдиного податку на сайті ДФСУ

Аналогом отримання копії витягу є звернення до сайту ДФСУ, де містяться відомості з Реєстру платників єдиного податку. Їх можна отримати за найменуванням/ПІБ або  податковим номером/серії та номером паспорта тут>>  

І, щоб підтвердити на випадок податкової перевірки те, що бачили на власні очі, зробити роздруківку отриманої інформації. 

 

А як щодо ЄСВ? 

Якщо йдеться про  купівлю у підприємця товарів, це питання не виникає. Адже базою для нарахування ЄСВ, за ст. 7 Закону про ЄСВ, вартість таких товарів ніколи не була. 

А ось із винагородою за надані послуги чи виконані роботи ситуація інша. 

Відповідно до п. 1 ч. 1  ст. 4 Закону про ЄСВ, платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, інші юрособи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з ЄДР, у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юросіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами. 

Згідно з абз. 1 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ, ЄВ для платників, зазначених у ст. 4 Закону про ЄСВ, встановлюється у розмірі 22% винагороди за цивільно-правовими договорами. 

Отже, сума коштів, що виплачується суб’єктом господарювання фізособі - підприємцю, не є базою нарахування ЄСВ, якщо виконувані нею роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності, які зазначені у ЄДР. Таким чином, щоб уникнути подвійної сплати ЄСВ, покупцю таких робіт/послуг варто: 

  • Отримати інформацію із ЄДР на сайті Мін'юсту (види зареєстрованої підприємцем діяльності тут теж можна переглянути). Отриману інформацію варто роздрукувати та зберегти;
  • Або отримати від ФОП витяг  із ЄДР (і залишити собі його копію) з обов’язково зазначеними в такому витягу видами діяльності, які такий підприємець зареєстрував.   

У іншому випадку, роботодавці нараховують ЄСВ фізособі - підприємцю на суму винагороди (доходу) за цивільно-правовими договорами у розмірі 22%.

 

Як отримати витяг з ЄДР

Порядок надання відомостей з ЄДР затверджено наказом Мін'юсту від 10.06.2016 р.  №1657/5. Саме ним має скористатися ФОП для отримання запиту. 

Але, за отримання такого витягу справляється плата у розмірі, встановленому ст. 36 Закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".  Так, за надання витягу в паперовому вигляді у 2018 році має сплачуватися 0,05 прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2018 р. (із округленням до найближчих 10 грн). Шляхом нескладних розрахунків 1762 грн х 0,05 = 90 грн. 

Втім, витяг можна отримати як у паперовому, так і у електронному вигляді (а потім роздрукувати). Тож, запит на отримання витягу з ЄДР та оплату за нього можна здійснити за допомогою мережі Інтернет тут.  За інформацією від Мін'юсту, станом на 01.01.2018 р. витяг у електронному вигляді коштуватиме 70 грн (тобто, як і встановлено законом, 75% від плати за отримання паперового витягу). 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»