• Посилання скопійовано

ДПСУ відзвітувала про створення «сприятливих» умов для обслуговування платників і забезпечення заходів з переходу на спрощену систему

Лист ДПСУ від 25.01.2012 р. №69/3/17-1211 «Про виконання доручення»

На сайті ДПСУ було розміщено інформацію, що за підсумками перереєстрації підприємців спрощену систему обрали 1,089 млн осіб. Та чи справді це позитивний показник? Щоб дізнатися, варто порівняти його з минулорічними.

ДПСУ у листі №69/3/17-1211 відзвітувала щодо організації заходів, направлених на поліпшення процедури обрання (переходу) спрощеної системи оподаткування обліку і звітності суб’єктами господарської діяльності, забезпечення єдиного підходу з питань, зокрема щодо прийняття відповідних заяв.

Відповідно до цих заходів, кількість ФОП — платників ЄП та фіксованого податку станом на 31.12.2011 р., які мають можливість перейти на спрощену систему в 2012 р., становить близько 1,2 млн. осіб (у т. ч. платників ЄП — майже 1 млн осіб, платників фіксованого податку — 0,2 млн осіб). Тобто виокремилася частина підприємців, які не бачать можливостей працювати «на себе».

Із набранням чинності Законом від 04.11.2011 р. №4014-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування обліку та звітності» певна кількість підприємців, що сплачують ЄП, здійснюватиме діяльність за загальною системою оподаткування у зв’язку із забороною здійснення певних видів госпдіяльності за спрощеною системою оподаткування, а саме: видобування, виробництво, реалізація дорогоцінних металів, діяльність із надання послуг пошти та зв’язку, діяльність аудиту, видобування, реалізація корисних копалин, діяльність з організації, проведення гастрольних заходів.

На кількість платників ЄП також вплине обмеження щодо площі нерухомості, яку вони надають в оренду (житлова — не більше 100 кв. м, нежитлова — не більше 300 кв. м, земельна ділянка — не перевищує 0,2 гектара).

Крім цього, в І кв. 2012 р. на кількість платників ЄП вплине сезонний характер робіт, які здійснює певна категорія підприємців. Так, в 2011 р. з другого кварталу перейшли на спрощену систему оподаткування 55 тисяч фізосіб-підприємців.

ДПС зазначає, що 240 тис. підприємців вже припинили підприємницьку діяльність протягом 2011 р., а це чверть підприємців, зареєстрованих на початок 2012 р.

 

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»