• Посилання скопійовано

Нюанси заповнення декларації з рентної плати при спецвикористанні води

Податківці розповіли, як заповнюються рядки 7, 8.1 та 8.2 Додатка 5 «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води» до декларації з рентної плати, якщо протягом звітного кварталу (року) було отримано або змінено річний ліміт

Нюанси заповнення декларації з рентної плати при спецвикористанні води

ДПС у Вінницькій області нагадує, що відповідно до пп. 255.11.13, 255.11.14 ПКУ, у разі перевищення водокористувачами встановленого річного ліміту використання води рентна плата за спеціальне використання води обчислюється і сплачується у п’ятикратному розмірі виходячи з фактичних обсягів використаної води понад встановлений ліміт використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів та обчислюється за кожним джерелом водопостачання окремо.

За відсутності у водокористувача дозволу на спеціальне водокористування із встановленими у ньому лімітами використання води Рентна плата справляється за весь обсяг використаної води, що підлягає оплаті як за понадлімітне використання (пп. 255.11.15 ПКУ).

Згідно зі ст. 4 Закону №2806, однією з основних вимог до дозвільної системи у сфері господарської діяльності є, зокрема, строк дії документа дозвільного характеру або необмеженість строку дії такого документа.

Форму Податкової декларації з рентної плати затверджено наказом Мінфіну від 17.08.2015 №719. Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання води здійснюється у додатку 5 до Декларації.

У разі отримання або зміни протягом кварталу (року) річного ліміту використання води у Додатку 5, зокрема, зазначається:

  • у рядку 7 – встановлений річний ліміт використання води відповідно до нового (діючого) Дозволу, у метрах кубічних;
  • у рядку 8 – об’єкт оподаткування з початку року (сума обсягів використаної води у межах та понад установленого річного ліміту згідно з отриманим дозвільним документом, який враховується при визначенні податкового зобов’язання з початку року):
  • у рядку 8.1 – обсяг використаної води в межах установленого річного ліміту, у метрах кубічних;
  • у рядку 8.2 – обсяг використаної понад установлений річний ліміт, у метрах кубічних.

Слід зазначити, що у разі отримання Дозволу водокористувачем, який у минулих податкових періодах поточного року здійснював використання води без Дозволу, податкові зобов’язання, обчислені як за понадлімітне використання води, не переглядаються.

Джерело: ДПС у Вінницькій області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»