• Посилання скопійовано

Оподаткування дивідендів, що виплачуються засновникам — фізичним особам

Податковий кодекс вніс низку коректив в оподаткування дивідендів, що виплачуються з чистого прибутку підприємства його засновникам ? фізичним особам

Чинний донедавна Закон про оподаткування прибутку підприємств передбачав при виплаті дивідендів власникам корпоративних прав, у тому числі й фізичним особам, обов'язкову сплату авансових внесків з податку на прибуток у розмірі 25% від суми виплачуваних дивідендів. Після сплати авансових внесків із суми дивідендів до виплати засновнику утримувався також податок з доходів фізичних осіб у розмірі 15%. Як бачимо, така складна система оподаткування дивідендів змушувала платників податків шукати шляхів обходу прямої виплати дивідендів і застосовувати для цього різні схеми.
У Податковому кодексі пом'якшили порядок оподаткування дивідендів, що виплачуються засновникам — фізичним особам. Застережемо, що ця норма поширюється на всіх фізичних осіб — як резидентів, так і нерезидентів. Як зазначено у пункті 167.2 статті 167 розділу IV Податкового кодексу, ставка податку з доходів фізичних осіб при виплаті дивідендів становить 5%. Зауважимо, що ставка 5% не може застосовуватися до виплат дивідендів за акціями чи іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або передбачають виплату фіксованого розміру дивідендів. Такі виплати з метою оподаткування прирівнюються до заробітної плати й оподатковуються за ставкою 15 (17)%.
Пункт 153.3.5 статті 153 розділу III Податкового кодексу свідчить, що авансові внески з податку на прибуток підприємств не сплачуються при виплаті дивідендів фізичним особам — власникам корпоративних прав. Проте звертаємо увагу, що звільнення від сплати авансових внесків з податку на прибуток можливе тільки після 01.04.2011 р., оскільки розділ III набрав чинності лише з ІІ кварталу 2011 р.
Рішення про виплату дивідендів приймає вищий орган управління підприємства (наприклад, у ТОВ — загальні збори учасників). Підприємство зобов'язане утримати і перерахувати до бюджету податок з доходів фізичних осіб у день виплати дивідендів (пп. 168.1.2 ст. 168 Податкового кодексу). Виплата дивідендів може проводитися як із каси підприємства за видатковим касовим ордером, так і шляхом перерахування на банківський рахунок власника корпоративних прав. Процедуру виплати може бути обумовлено у рішенні або оформлено окремою заявою від фізичної особи.

Джерело: Киевский портал поддержки и развития бизнеса

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»