• Посилання скопійовано

ДПСУ роз’яснила особливості заповнення нової податкової накладної

Лист ДПСУ від 29.12.2011 р. №10768/7/15-3117 «Щодо наказу МФУ від 01.11.2011 р. №1379»

З метою забезпечення практичного застосування ст. 201 р. V ПКУ було розроблено Наказ Мінфіну від 01.11.2011 р. №1379 «Про затвердження форми Податкової накладної та порядку заповнення податкової накладної»(набрав чинності 16.12.2011 р.), яким затверджено у новій редакції форму Податкової накладної та додатки до неї, а також Порядок заповнення податкової накладної.

Крім того, Наказом №1379 визнано таким, що втратив чинність, наказ ДПАУ від 21.12.2010 р. №969, яким затверджувалися попередні форми порядку заповнення податкової накладної.

Форма податкової накладної, розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до неї та порядок її заповнення зазнали певних змін на відміну від редакції, затвердженої наказом №969. Зокрема, у новій формі податкової накладної:

— у полі «Порядковий номер» накладної збільшено кількість клітин, відведених для номера філії, які заповнюються у разі виписки податкових накладних філією чи іншим структурним підрозділом продавця;

— назву гр. 2 приведено у відповідність до вимог п. 201.4 ПКУ (податкова накладна виписується у день виникнення ПЗ продавця);

— запроваджено нову гр. 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД», яка заповнюється при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів і товарів, ввезених до України, на всіх етапах (ланцюгах) постачання;

— гр. «20%» замінено графою «основна ставка», оскільки з 01.01.2014 р. основна ставка податку становитиме 17%.

Порядок заповнення податкової накладної теж зазнав змін:

1) деталізовані деякі норми щодо виписки податкової накладної філією чи іншим структурним підрозділом платника, а саме, передбачено, що:

— при складанні ПН філією (іншим структурним підрозділом платника) у податковій накладній зазначається не лише назва головного підприємства, зареєстрованого як платник податку, яка передбачена статутними документами, а також назва такої філії/структурного підрозділу;

— ПН, складена філією (іншим структурним підрозділом платника), скріплюється печаткою платника податку — продавця, яка, крім реквізитів такого платника, може містити назву філії (іншого структурного підрозділу, що склав таку накладну);

2) запроваджено норму, яка передбачає, що ПН складається державною мовою та за встановленою формою шляхом:

— або видруковування форми з наступними заповненням її платником ПДВ розбірливим почерком ручкою з чорнилами (пастою) синього чи чорного кольору без підчисток (виправлень) тексту та цифрових даних;

— або заповнення її в електронному вигляді з наступним видруковуванням.

При цьому друкована ПН може бути як з клітинками, так і без них. Останнє стосується заповнення реквізитів заголовної частини ПН (дата виписки та порядковий номер ПН, індивідуальні податкові номери продавця та покупця, номер телефону, номер свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ, дата та номер цивільно-правового договору);

3) врегульовано питання формату дати виписки податкової накладної та дати укладання договору. Так, Порядком передбачено, що дата виписки податкової накладної та дата укладання договору заповнюються цифрами у такій послідовності: день місяця (дві цифри), місяць (дві цифри), рік (чотири цифри). При цьому крапка, коми (інші знаки) в даті виписки ПН не проставляються;

4) порядковий номер ПН, який присвоюється відповідно до її номера в реєстрі виданих та отриманих податкових накладних, не повинен містити літер чи інших символів;

5) реквізити заголовної частини ПН (номер ПН, індивідуальний податковий номер покупця, номер договору тощо) вирівнюються по правій межі поля;

6) приведено у відповідність до Порядку ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних правила заповнення рядка «Індивідуальний податковий номер продавця» у разі виписки ПН покупцем (отримувачем) послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, з метою уніфікації таких правил. Тепер у рядку «Індивідуальний податковий номер продавця» відображається умовний ІПН «300000000000», а якщо такі послуги не призначаються для використання у госпдіяльності або придбані з метою їх використання для постачання послуг за межами України або послуг, місце постачання яких визначається відповідно до п. 186.3 ст. 186 р. V ПКУ, — умовний ІПН «200000000000».

Правило заповнення ряд. «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (продавця)» в зазначених випадках залишилось без змін, тобто в ньому проставляється «0»;

7) у разі перевищення кількості найменувань поставлених товарів/послуг над кількістю рядків, відведених для їх розміщення у бланку ПН, бланк доповнюється необхідною кількістю рядків;

8) передбачено надання права платнику податку — продавцю скріплювати ПН не лише основною печаткою, але й окремою печаткою «Для податкових накладних».

ДПС звертає увагу, що Порядком заповнення ПН відповідно до положень ПКУ доповнено перелік типів причин, за яких усі примірники ПН залишаються в особи, що їх виписала, а саме:

12 — Виписана на вартість безоплатно поставлених товарів/послуг, обчислену виходячи з рівня звичайних цін;

13 — Використання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не у господарській діяльності;

14 — Виписана покупцем (отримувачем) послуг від нерезидента (п. 8 Порядку).

У зв’язку з цим відповідними нормами були доповнені пп. 12.2, п. 17 Порядку щодо правил виписки податкових накладних, виписаних на вартість безоплатно поставлених товарів/послуг, обчислену виходячи з рівня звичайних цін.

Через те, що ПН доповнено новою гр. 4 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД», ДПСУ зазначає, що при здійсненні операції з постачання підакцизних товарів зазначені коди повинні відображатись у ПН.

Щодо товарів, ввезених до України, то класифікація товарів для цілей митного оформлення здійснюється згідно з вимогами Митного кодексу, Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі — УКТ ЗЕД), що є товарною номенклатурою Митного тарифу та з урахуванням Пояснень до УКТ ЗЕД, затверджених наказом ДМСУ від 30.12.2010 р. №1561.

При здійсненні операцій з імпортованими товарами під час виписки ПН у гр. «код товару згідно з УКТ ЗЕД» має зазначатися код УКТ ЗЕД, зазначений у ВМД, якою були оформлені такі товари при ввезенні їх на митну територію України, незалежно від того, чи продавець є безпосереднім імпортером.

ДПСУ звертає увагу, що на всіх етапах реалізації товару кінцевому споживачу у супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом, прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування, покупець має можливість ознайомитись з найменуванням та місцезнаходженням виробника (ст. 15 Закону «Про захист прав споживачів»).

При реалізації придбаних імпортованих чи підакцизних товарів платники податку — продавці, які не є безпосередніми імпортерами чи виробниками зазначених товарів, у випадку якщо ПН, на підставі якої такі товари були придбані, не містить коду згідно з УКТ ЗЕД за такими товарами, самостійно визначають код товару згідно з УКТ ЗЕД відповідно до Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД, передбачених Законом «Про Митний тариф України», з урахуванням пояснень і методичних рекомендацій ДМСУ, та зазначають його в ПН.

Код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України) має зазначатись по всьому ланцюгу постачання таких товарів до моменту їх продажу кінцевому споживачу або до моменту, коли такі товари перетворюються на інший товар чи стають частиною нового в результаті виробництва, обробки, переробки тощо. У разі коли в результаті такого виробництва, обробки, переробки тощо створено новий підакцизний продукт, йому присвоюється новий відповідний код згідно з УКТ ЗЕД.

При заповненні ПН у графі «код товару згідно з УКТ ЗЕД» зазначається 10-значний код товару, який вноситься суцільним порядком без будь-яких розділових знаків (пробілів, крапок тощо).

Якщо у ВМД, з урахуванням норм Інструкції про порядок заповнення вантажної митної декларації (наказ ДМСУ від 09.07.97 р. №307 (у редакції наказу ДМСУ від 07.11.2007 р. №933), зазначено іншу кількість знаків коду УКТ ЗЕД, до ПН переноситься аналогічний код без дописування нулів чи інших знаків з вирівнюванням по правому краю поля.

У випадку виписки ПН при постачанні одночасно імпортованих та вітчизняних товарів або підакцизних та непідакцизних товарів графа «код товару згідно з УКТ ЗЕД» заповнюється лише за тими товарними позиціями, які відносяться до підакцизних або які ввезені до України.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»