• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 - 19 травня

Запрацювали нові правила мобілізації та збільшені штрафи за порушення мобілізації. А ще - правила подання та форму повідомлення про прийняття на роботу планують змінити, а також підкоригувати порядок розгляду скарг на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13 - 19 травня

Увага! З 18 травня запрацювали нові правила мобілізації

Нагадуємо, що у суботу 18 травня набрала чинності основна частина норм Закон №3633 про посилення мобілізації. У загальному ним удосконалено процедури проведення мобілізації, військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, соцзахисту військовослужбовців. А про деталі ми розповідали в окремих матеріалах:

 

З 19 травня збільшено штрафи за порушення мобілізації

17 травня Президент В. Зеленський підписав Закон №3696 (раніше законопроєкт №10379), яким передбачаються як продовжені строки для притягнення до відповідальності за порушення ведення військового обліку, так і зміни порядку розгляду адмінсправ за ними.

Зокрема, за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в мирний час штраф для посадових осіб підприємств буде від 17000 до 25500 грн, в особливий період – від 34000 до 59500 грн. Докладніше норми закону читайте в аналітиці від редакції.

Закон офіційно опубліковано 18 травня, а 19 травня він набрав чинності.

 

Бронювання працівників під час мобілізації: що нового?

Закон №3633, серед іншого, виклав у новій редакції статтю 25 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію щодо бронювання працівників. Що нового для роботодавців з 18 травня – ми докладно розповідали у цій статті.

Тим часом Уряд затвердив зміни до Порядку бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану. Вони набрали чинності з 17 травня, але стосуються тільки енергетиків та ІТ-компаній. Про це читайте тут.

Крім того, минулого тижня Міноборони та Мінекономіки надали свіжі роз’яснення щодо бронювання працівників. Так, за розʼясненням Мінекономіки, якщо строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації закінчується 17.05.2024, згідно з постановою строк її дії автоматично продовжується на один місяць, тобто до 17.06.2024.

А у Міноборони розповіли, чи потрібно йти до ТЦК, якщо є право на бронювання. З їх відповіді, Закон про мобілізацію, який набрав чинності з 18 травня, зазначає, що всі військовозобов'язані мають уточнити свої дані у ТЦК або за допомогою електронного кабінету, або завітати до ЦНАПу. Це стосується і заброньованих.

 

З 16 червня може змінитися порядок розгляду скарг на рішення про відмову в реєстрації ПН/РК

ДПСУ оприлюднила проєкт змін до порядків, затверджених Постановою №1165. А саме до:

  • Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних,
  • Порядку розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість, про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.

Їх приводять у відповідність до Закону №3603 про онлайн-комунікацію з платниками податків. Так, платник податку, який подав скаргу, зможе брати участь у розгляді матеріалів скарги особисто або через свого представника в режимі відеоконференції для надання усних пояснень.

 

Що ще цікавого розповіла ДПС?

  1. Як заповнити платіжку на поповнення рахунку у СЕАРП та СЕ? Зокрема, у полі «Призначення платежу» платіжки потрібно зазначати роз’яснювальну інформацію про призначення платежу в довільній формі. Наприклад: «перераховано на електронний рахунок».
  2. Як провести коригування сум ЄСВ в єдиній звітності у зв'язку з виправленням помилок? Для коригувань ЄСВ слід подати єдину звітність з типом «Звітна нова» або «Уточнююча» з обов’язковими реквізитами (в рядках 01 – 05 та у рядку 031 для платників ЄСВ), а також інформацію про додатки, у яких проводитиметься коригування, та їх кількість.
  3. Які документи є підтвердженням експортних послуг у сфері ЗЕД? Зокрема, у разі експорту послуг (крім транспортних) ЗЕД-договір може укладатися шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну е-повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставлення рахунка (інвойсу), у т.ч. в е-вигляді.
  4. Чи буде штраф за помилкову сплату не на той рахунок в СЕА ПДВ? Cплата ПДВ до бюджету здійснюється з рахунків СЕА ПДВ. Тому в частині помилкової сплати платником узгоджених ПЗ з ПДВ, що задекларовані платником у поданих деклараціях з ПДВ (уточнюючих розрахунках), норми щодо відсутності штрафів не застосовуються.
  5. Вказали самоштрафи за коригування податків в декларації під час дії пільги: які наслідки? Наявні поширені випадки в умовах дії звільнення від фінштрафів декларування платниками сум штрафу в уточнюючих розрахунках, які при їх заповненні вважаються самостійно узгодженими платниками. ДПС їх скасувати не може.

 

Увага! Сьогодні останній день сплати податків за І квартал 2024 року

Нагадаємо, що 20 травня є граничним терміном сплати податків за І квартал 2024 року. Зокрема, екологічний податок, рентна плата, єдиний податок для III групи, туристичний збір... Загалом з десяток податків та зборів, перелік яких дивіться тут.

Крім того, сьогодні останній день подання податкової звітності за квітень. Але виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо поки що немає такої можливості.

 

Правила подання та форму повідомлення про прийняття на роботу змінять

На сайті Федерації профспілок розміщено проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо цифровізації процесів у Державній службі зайнятості та удосконалення її діяльності».

За порівняльною таблицею, передбачається внести зміни до Постанови №413 щодо правил подання повідомлення про прийняття на роботу. Зокрема, передбачено деталізацію правил подання початкової та скасовуючої форми повідомлення про прийняття на роботу, а також оновлення змісту самої форми.

 

До уваги роботодавців!

  1. Чи будемо індексувати заробітну плату у травні та червні 2024 року? У 2024 році поріг індексації поки що не перевищено. Отже, у травні та червні 2024 року індексацію нараховувати ще не треба. Читайте роз’яснення з цього приводу ось тут.
  2. З 15 травня діє Закон про правонаступництво у трудових відносинах. За Законом №3677 правонаступництвом у трудових відносинах вважається продовження трудових відносин з працівниками у разі зміни власника підприємства, його реорганізації. Новий Закон вносить до КЗпП таке поняття, як «передача суб’єкта господарювання». І визначає права та гарантії працівників у разі зміни власника юрособи-роботодавця. Більше це питання ми розглянули в окремій статті (для передплатників).
  3. Зеленський ветував Закон про звільнення працівників за колабораціонізм. Нагадаємо, що 25 квітня ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №7731 зі змінами до КЗпП щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань. 15 травня Президент наклав вето на законопроєкт.

 

Інші новини

  1. НБУ повторно оприлюднив зміни до правил проведення платіжних операцій. В оновленому проєкті постанови НБУ запропоновано посилити прозорість операцій з переказу коштів готівкою та зменшити терміни проведення Нацбанком досліджень сумнівних банкнот та монет.
  2. З 10 травня діє порядок визначення осіб з інвалідністю для працевлаштування. Порядком установлено механізм визначення Фондом соцзахисту в авторежимі на підставі даних реєстру застрахованих осіб та централізованого банку даних з проблем інвалідності осіб з інвалідністю, які можуть бути працевлаштовані. Він почав діяти з 10 травня.
  3. З 16 травня впроваджується відключення світла у Києві. Інформацію про свою адресу можна дізнатися за допомогою кількох методів. Докладніше про це - у новині.
  4. Скасування мораторію на митні перевірки та інші зміни до МКУ: 14 травня Зеленський підписав, а 15 травня офіційно опубліковано Закон №3613-IX. Ним передбачено відновлення різних видів митних перевірок. Скасування мораторію на такі перевірки заплановано на 1 травня. Також за цим Законом експорт товарів вартістю до 1000 євро буде значно спрощено.
  5. МВС запустило новий онлайн-сервіс — Кабінет водія для бізнесу. Відтепер юридичні особи зможуть простіше та ефективніше управляти своїми транспортними засобами та отримувати послуги МВС в режимі онлайн.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»