• Посилання скопійовано

Хворі, тимчасово непрацездатні та особи з інвалідністю: що змінить Закон № 3633

Чинне законодавство визначає військовозобов’язаними усіх чоловіків з 18 до 60. Призвати на військову службу можуть вже з 25 років. Чи зможуть отримати відстрочку ті, хто мають проблеми із здоров’ям, згідно Закону № 3633?

Хворі, тимчасово непрацездатні та особи з інвалідністю: що змінить Закон № 3633

Нагадаємо, що новий Закон № 3633 про посилення мобілізації набирає чинності з 18 травня 2024 року (принаймні, основна частина цього Закону). Про це ми докладно розповідали тут. Цей Закон досить великий, тому ми розглядатимемо його по частинах, в окремих статтях. В перших статтях поговоримо про обов'язки громадян, адже вони є базовими для розгляду цього Закону. А далі, і теж досить швидко, поговоримо, як ці зміні вплинуть на обов'язки роботодавців - адже вони мають забезпечувати виконання нового Закону. 

В цій статті поговоримо про тих, кого було увільнено від призову через стан здоров'я. 

В діючому Законі про військовий обов’язок (ст. 15) зазначається, що призову на військову службу підлягають чоловіки, придатні для цього за станом здоров’я.  За цією ознакою чоловіків ділять на три умовні категорії: придатні, тимчасово непридатні і особи з інвалідністю (тобто, постійно непридатні). 

В діючому Законі про мобілізаційну підготовку та мобілізацію ст. 23 визначає перелік громадян України, які можуть отримати відстрочку від мобілізації. Зараз в коло таких осіб включені і визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). При цьому особи з інвалідністю можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання. 

Закон № 3633 викладає ст. 23 в новій редакції. В ній, зокрема, зазначено, що під час мобілізації відстрочку можуть отримати громадяни, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6–12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). Водночас, особи з інвалідністю під час мобілізації можуть бути прийняті на військову службу лише за контрактом, про проходження служби за місцем проживання мови вже немає.
Проте, щоб зрозуміти, як нова норма працюватиме на практиці, треба проаналізувати термінологію. 

 

Перш за все: що Закон № 3633 розуміє під мобілізацією? 

Мобілізація – це комплекс заходів, здійснюваних з метою планомірного переведення національної економіки, діяльності органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій на функціонування в умовах особливого періоду, а Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту – на організацію і штати воєнного часу. Мобілізація може бути загальною або частковою та проводиться відкрито чи приховано. 

Водночас, особливий період – це період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, сил оборони і сил безпеки, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, що настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і час демобілізації після закінчення воєнних дій. 

Воєнний стан в Україні вже є – його оголосили з 24 лютого 2022 року і наразі він триватиме до 14 травня 2024 року (і, зрозуміло, що його подовжать).  Отже, особливий період в Україні є. Цим же Указом Президент подовжив і загальну мобілізацію. Таким чином, відстрочка, про яку йдеться вище, актуальна і зараз. 

 

Як ТЦК контролюватиме тимчасову непридатність

Медико-соціальні експертні комісії зобов’язані в семиденний строк повідомити відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, яких визнано особами з інвалідністю, та про зміну групи інвалідності (про військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, про військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – розвідувальні органи України). 

Керівники закладів охорони здоров’я під час направлення для проходження базової військової служби зобов’язані у триденний строк повідомити відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки про громадян віком від 18 до 25 років, які перебувають на стаціонарному лікуванні.  

 

Чи треба буде проходити медкомісію наново? 

Закон № 3633 доручив Кабміну протягом трьох місяців з дати опублікування цього Закону (тобто, з 17 квітня по 16 липня) вжити заходів спільно з правоохоронними органами на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року, введеного в дію Указом Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" від 12 вересня 2023 року № 576/2023. 

Це рішення передбачає перевірку обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності громадянам України чоловічої статі віком  від 25 до 50 років, яким після 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим Законом (тобто, до 18 травня 2024 року) вперше встановлено інвалідність II та III груп. 

Повторній перевірці не підлягатимуть ті, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп встановлено у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності та/або за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки, кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів або наявності онкологічного захворювання, інтелектуальних порушень чи психічних розладів, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів, причини інвалідності з дитинства). 

Отже, ті, хто під час дії воєнного стану оформив першу інвалідність, і не підпадає під виключення, зазначені вище, повинні будуть пройти МСЕК наново. 

Щодо решта, для них діятимуть попередні правила. А вони наступні: зазвичай особи з інвалідністю мали її підтверджувати – тобто, час від часу проходити МСЕК. Проте, під час дії воєнного стану для них встановили спрощені правила. 

Постанова КМУ від 08.03.2022 №225 встановила спеціальні правила щодо тих фізосіб, яким вже було встановлено інвалідність і які потребують щорічного огляду.

Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості скерування осіб з інвалідністю та осіб, яким установлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2009 №1317.

При цьому інвалідність і ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжуються до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше повторного огляду не провели.

Отже, для осіб, термін переогляду інвалідності яких припав на цей період і які не можуть пройти обстеження й оформити скерування на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж пів року після його припинення/скасування.

Чи треба отримувати нову довідку, чи її чинність теж продовжується?

Відповіді на це запитання в нормативних документах наразі немає. Нагадаємо, що правила складання довідки прописані в наказі МОЗ від 30.07.2012 №577, до якого під час воєнного стану зміни ще не вносили.

Але довідка складається під час оформлення виписки з акта огляду МСЕК. А огляди у разі автоматичного продовження не проводяться. Ось і очільник МОЗ у 2022 році наголошував, що «людям з інвалідністю (дітям у тому числі) під час дії воєнного стану не потрібно повторно проходити медико-соціальну експертизу, щоби продовжити довідку про інвалідність».

Це означає, що до кінця війни плюс ще пів року нову довідку можна буде не отримувати, дію старої довідки теж буде автоматично продовжено. Підтвердження цього знаходимо й ось у такому роз’ясненні від МОЗ:

«Що робити, якщо ви перебуваєте за кордоном під час дії воєнного стану й у вас завершився термін дії довідки про інвалідність?

У разі якщо такий термін завершився, його автоматично вважають продовженим на весь час дії воєнного стану на території України і впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

Так само продовжується термін дії відсотків втрати працездатності та індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю».

Отже, виходить, що якщо особа з інвалідністю перебуває за кордоном, то вона і досі (без проходження медкомісії) зберігає інвалідність. 

Зверніть увагу!  Законом № 3621 (набирає чинності з 4 травня) в Україні скасували статус "обмежено придатний". До цього обмежено придатні призовники могли проходити службу, але з певними обмеженнями. До прикладу, служити лише у певних військах чи звільнятися від деяких завдань. Або ж могли проходити службу в мирний час, але під час воєнного стану звільнялися від військової служби.

Але з 4 травня автоматично до "придатних" чи "непридатних" військовозобов’язаних не буде. Колишні обмежено придатні до служби мають повторно пройти військово-лікарську комісію впродовж 9 місяців з 4  травня (тобто, до 3 січня 2025 року). За результатами огляду, військовозобов'язаних, яких визнали непридатними, виключать з військового обліку, а визнані придатними зможуть проходити службу. 

Щодо тих, хто хворіє, то наразі існує Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, зі змінами, внесеними наказом Міноборони від 18.08.2023  № 490. Це Положення встановлювало перелік захворювань, із якими громадяни не підлягали призову. Однак, протягом трьох місяців після набрання чинності Закону № 3633, цей перелік буде оновлено. І тоді визначати, хто буде придатним або непридатним для проходження військової служби, будуть вже за оновленим переліком.

 

Якщо особа з інвалідністю  бажає служити в ЗСУ

Для потреб Збройних Сил України та інших військових формувань (крім Служби зовнішньої розвідки України) військовослужбовцям військової служби за контрактом з числа громадян України, які під час проходження військової служби були визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань, визначених Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями), за їх зверненням може бути продовжено військову службу до закінчення строку контракту з можливістю укладення нового контракту, але не більше ніж до досягнення граничного віку перебування на військовій службі.

Якщо не бажає – то за таких умов громадянин України звільняється з військової служби. 

***

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»