• Посилання скопійовано

Як Закон № 3633 вплине на чоловіків за кордоном України?

Достатньо велика кількість громадян України цілком легально зараз перебуває за кордоном. Закон № 3633 вимагає від них або стати на військовий облік, або оновити свої облікові дані

Як Закон № 3633 вплине на чоловіків за кордоном України?

З 18 травня 2024 року набирає чинності Закон № 3633, про що ми розповідали тут. Як нові мобілізаційні права та обов’язки відіб’ються на тих українцях, які наразі перебувають за кордоном України? 

Одним з обов’язків військовозобов’язаних є стати на облік в ТЦК та СП. І, якщо до цього за виконанням цього обов’язку особливо щільно слідкували щодо тих українських громадян, які перебувають на території України, тепер дійде черга і до тих, хто перебуває за кордоном. 

 

Як стати на військовий облік за кордоном

Закон № 3633 містить зауваження, що особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, визначаються Кабінетом Міністрів України. Наразі існує постанова КМУ від 30.12.2022 р. № 1487, яка до цього регулювала подібні питання. Але після набуття чинності Закону № 3633, або вона буде оновлена, або буде створено окрему постанову для закордонних військовозобов’язаних. 

Тому Закон № 3633 говорить: 

Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік громадян України. 

Громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані. У разі перебування за кордоном, вони це роблять шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності). 

Навіть звільнені зі служби громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають спеціальні звання (класні чини), в тому числі у зв’язку з виходом на пенсію, з Міністерства внутрішніх справ України, Національного антикорупційного бюро України, Національної поліції України, Державного бюро розслідувань, органів та підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України, Служби судової охорони, органів прокуратури, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, Бюро економічної безпеки України, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом стати на військовий облік військовозобов’язаних у ТЦК та СП за своїм місцем проживання! 

Отже: 

  • Якщо ви за кордоном і не перебуваєте на військовому обліку в Україні, а Закон № 3633 цього вимагає, ви зобов’язані стати на такий облік. Для цього ви можете спробувати вже з 18 травня зв’язатися із ТЦК та СП за місцем проживання. Хоча гранична дата, до якої це треба зробити, наразі невідома – слідкуйте за нашими публікаціями, як тільки з’являться відповідні роз’яснення від Міноборони, ми про це обов’язково повідомимо! 
  • Якщо ви за кордоном і вже перебуваєте на військовому обліку в Україні – ви маєте до 16 липня 2024 року (включно) уточнити свої облікові дані. Для цього вам треба повідомити ТЦК свої актуальні дані - адресу проживання, місце роботи, номер телефону, адресу електронної пошти тощо.  
  • Військовий облік чоловіків за кордоном можливий через консульство, електронний кабінет військовозобов'язаного (коли він стане доступним), а також через офіційний номер телефону або електронну пошту, зазначені в ТЦК.

Для оновлення даних потрібно звернутися до дипломатичної установи України з такими документами:

  • український паспорт;
  • документ, що підтверджує місце проживання за кордоном;
  • військовий документ (за наявності);
  • документ про освіту (за наявності).

Персональні дані військовозобов'язаних зберігатимуться у хмарних сховищах за кордоном за підтримки міжнародних партнерів.

Увага! Після взяття на облік чоловіки за кордоном повинні будуть протягом 7 днів повідомляти про зміну місця проживання, сімейного стану, освіти.

 

Що буде, якщо цього не зробити? 

Військовозобов'язаному, який не став на облік, обмежуватимуть консульські послуги. Тобто, Закон № 3633 містить уточнення, що послуги в консульствах України надаватимуться лише після уточнення, чи виконав громадянин обов’язок з військового обліку. 

А ще може бути виписано штраф – під це готується новий Закон, про що ми розповідали тут. 

За ст. 210 КпАП наразі  порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку в особливий період  тягнуть за собою накладення штрафу від 30 до 50 н.м.д.г. (510 - 850 грн). Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною третьою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 н.м.д.г. (850 - 1700 грн).

Але за новим Законом, який вже розглядається в ВРУ, адмінштраф  лише у мирний час може скласти від 3400 грн. до 5100 грн., повторно або в особливий період (а воєнний стан як раз потрапляє під особливий період!) – від 17000 до 22500 гривень. 

 

Чи буде депортація з-за кордону? 

Наразі депутати заспокоюють, що жодних обов’язків щодо повернення громадян до України не перебачено. 

Водночас, народний депутат, представник Комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський  наголосив на важливості того, щоб громадяни України, які належать до категорії військовозобов'язаних і проживають за кордоном, оновили свої персональні дані.

"Людина може проживати за кордоном, а їй надсилають повідомлення, повістки за адресами, які зареєстровані в ТЦК. Держава витрачає час, матеріальні та людські ресурси, щоб проінформувати людину, яка в принципі не може бути проінформована, оскільки її немає в цьому місті", – додав Веніславський. 

За його словами, якщо людина, перебуваючи за кордоном, хоче отримати військово-обліковий документ дистанційно, "вона може це зробити через електронну адресу, телефоном, через консульство під час актуалізації, у разі отримання консульських послуг".

"Тому тут жодних проблем немає і ніяких негативних наслідків для цих людей не буде", – резюмував він.

***

Читайте також

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»