• Посилання скопійовано

Зеленський ветував Закон про звільнення працівників за колабораціонізм

15 травня Президент наклав вето на законопроєкт №7731 зі змінами до КЗпП щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань. 16 травня його було передано на розгляд до профільного комітету ВРУ

Зеленський ветував Закон про звільнення працівників за колабораціонізм

15 травня В. Зеленський наклав вето на законопроєкт №7731  "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань" та надав до нього свої пропозиції. 16 травня його було передано на розгляд до профільного комітету ВРУ.

Нагадаємо, цей законопроєкт було прийнято в цілому що 25 квітня 2024 року. У зв’язку з випадками колабораціонізму, зокрема на підприємствах критичної інфраструктури, законопроєктом пропонувалося  надати роботодавцю право розірвати трудовий договір у разі, якщо:

  • законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;
  • працівник не виконує правил поведінки на підприємстві, в установі, організації.

Зауважимо, що звільнення у таких випадках потребуватиме попередньої згоди первинної профспілки, членом якої є працівник (відповідно до ст. 43 КЗпП).

Законопроєктом також запроваджується поняття «правил поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткова складова правил внутрішнього трудового розпорядку. Відповідні правила поведінки мають містити положення, зокрема, про:

  • надання працівниками інформації щодо наявних у них зв’язків із фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України;
  • зобов'язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також умови роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури, є, відповідно до положень законопроєкту, обов’язковим.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»