• Посилання скопійовано

Правила подання та форму повідомлення про прийняття на роботу змінять!

За поданим Мінекономіки до Федерації профспілок проєктом Постанови КМУ, передбачено деталізацію правил подання початкової та скасовуючої форми повідомлення про прийняття на роботу, а також оновлення змісту самої форми

Правила подання та форму повідомлення про прийняття на роботу змінять!

Наразі на сайті Федерації профспілок розміщено проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо цифровізації процесів у Державній службі зайнятості та удосконалення її діяльності».

За порівняльною таблицею, передбачається внести зміни до Постанови №413 щодо правил подання повідомлення про прийняття на роботу.

Зазначимо, що наразі немає детальних правил подання початкової та скасовуючої форм повідомлення. Але їх подання можливе, оскільки сама форма це передбачає.

І ось після ухвалення та набрання чинності відповідною постановою КМУ роботодавці повинні будуть враховувати нові правила.

За проєктом постанови, Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту (далі – повідомлення) подається до дати (включно) початку роботи працівника за укладеним трудовим договором/ та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті та/або до початку виконання робіт (надання послуг) особою на підставі цивільно-правового договору. Повідомлення щодо відповідних осіб подається з ознакою «початкове».

Якщо працівник/особа, щодо якої подано повідомлення з ознакою «початкове», не стали до роботи/виконання робіт (надання послуг) у зв’язку з відмовою від такої роботи/виконання таких робіт (надання таких послуг) протягом 3 робочих днів з дати початку роботи/початку виконання робіт (надання послуг), зазначеної у такому повідомленні, – подається повідомлення з ознакою «скасовуюче».

Повідомлення з ознакою «скасовуюче» також подається у разі виявлення роботодавцем помилок у даних, зазначених у повідомленні та містить виключно скасування відповідних даних.

У такому випадку після подання повідомлення з ознакою «скасовуюче» подається повідомлення з ознакою «початкове».

У проєкті також підкреслено, що інформація, що міститься у повідомленні, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону про ЄСВ. Тобто завдяки змінам до форми повідомлення (про які ми поговоримо далі) тепер інформація про працівника, хто він за посадою, чи перше це його місце роботи та чи є він особою з інвалідністю, буде відомо одразу при прийнятті на роботу. А не після подання відповідної інформації в додатку 5 до єдиної звітності за результатами кварталу.

Як і тепер, передбачено, що повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства подавати не треба. Про їх працевлаштування ДПС дізнається з відомостей,  отриманих з ЄДР.

Порядок подання повідомлення не зміниться. Як і тепер, за відсутності технічної можливості подання повідомлення засобами електронного зв’язку в електронній формі таке повідомлення подаватиметься у формі документа на папері, разом з копією в електронній формі.

 

Форма повідомлення зміниться!

Форму повідомлення про прийняття на роботу планують оновити. Тож з дати набрання чинності коментованою Постановою КМУ роботодавці та резиденти Дія Сіті отримують нову форму повідомлення. В ній, крім 11 існуючих граф, будуть міститися ще 6 нових. А саме:

12. Код класифікатора професій.

13.  Професійна назва роботи.

14. Посада.

15. Нове робоче місце (так/ні).

16. Особа з інвалідністю (так/ні).

17. Група інвалідності (І, ІІ, ІІІ).

При цьому зміниться і зміст примітки.

Зокрема, буде зазначено про правила подання початкової та скасовуючої форм. А саме: 

Повідомлення з ознакою «початкове» подається до дати (включно) початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті та/або до початку виконання робіт (надання послуг) особою на підставі цивільно-правового договору.

Повідомлення з ознакою «скасовуюче» подається у разі, якщо працівник/особа щодо якої подано повідомлення, не став/не стала до роботи/виконання робіт протягом 3 робочих днів з дати початку роботи/початку виконання робіт (надання послуг), зазначеної у повідомленні з ознакою «початкове», а також у разі виявлення помилок у даних, зазначених у повідомленні.

А нові рядки (12 - 17) не заповнюватимуться у разі укладення гіг-контракту/цивільно-правового договору.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»