• Посилання скопійовано

Заповнюємо податкові накладні без порушень

Листи ДПС у м. Києві від 03.05.2012 р. №2571/10/06-406, від 08.06.2012 р. №3379/10/06-406 «Щодо заповнення податкових накладних»

ДПС у м. Києві у листі №2571/10/06-406 розглянула запит щодо заповнення податкових накладних.
Відповідно до п. 6.3 Наказу мінфіну від 01.11.2011 р. №1379, яким затверджені форма та окремі особливості заповнення податкової накладної, порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту.
Згідно з Узагальнюючою податковою консультацією (наказом ДПСУ від 16.02.2012 р. №127), порушенням Порядку заповнення податкової накладної вважатиметься перш за все відсутність у податковій накладній хоча б одного показника, який є її обов'язковим реквізитом (перераховані у пп. «а» - «і» п. 201.1 ст. 201 р. V ПКУ), а також невідповідність показників, зазначених у податковій накладній, умовам поставки (ціна, вартість, номенклатура, кількість товару тощо).
Тож, якщо в податковій накладній всі показники та обов'язкові реквізити заповнені правильно, то вона вважається заповненою без порушень.
ДПС наголошує, оскільки податкова консультація надається платнику для правильності застосування норм податкового законодавства у його податковому обліку, то платники, в діяльності яких виникли проблемні ситуації, можуть отримати детальну відповідь від ДПІ за місцем реєстрації таких платників податків, за умови самостійного надання такими платниками до держінспекції за місцем їх реєстрації відповідного запиту та додаткової інформації щодо визначення конкретних обставин справи, з якими пов'язано виникнення проблемних питань, як це передбачено п. 52.4 ПКУ.
В доповнення до вищезазначеного листа ДПС листом №3379/10/06-406 вкотре наголосила, що згідно з п. 201.1 ст. 201 р. V ПКУ, платник зобов'язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою податкову накладну, у якій зазначаються в окремих рядках обов'язкові реквізити, зокрема, повна чи скорочена назва, зазначена у статутних документах юрособи, або прізвище, ім'я та по батькові фізособи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, – покупця (отримувача) товарів/послуг. Тобто, в податковій накладній зазначається назва платника податку – юрособи у тому вигляді, в якому вона вказана в статутних документах.

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»