• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 - 21 квітня

Нові правила мобілізації з 18 травня (розглядаємо норми в окремих статтях); можливість складання авансового звіту та первинки до нього в е-формі (роз’яснення ДПС); штрафи за порушення нарахування та сплати ЄСВ (пам’ятка від редакції) та інші новини за тиждень

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 - 21 квітня

З 18 травня запрацюють нові правила мобілізації

16 квітня Президент підписав Закон від 11.04.2024 №3633-IX щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (раніше законопроєкт №10449). Основна його частина набере чинності 18 травня 2024 року.

Коротко про основні норми Закони ми розповідали тут, а докладніше їх розглянули в окремих матеріалах:

  • Хворі, тимчасово непрацездатні та особи з інвалідністю: чи зможуть отримати відстрочку згідно з Законом № 3633? Читайте у статті.
  • Як Закон № 3633 вплине на чоловіків за кордоном? Вимагається або стати на військовий облік, або оновити свої облікові дані. Більше – в аналітиці.
  • Бронювання працівників: у новій редакції викладено ст. 25 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію щодо бронювання працівників. Що нового буде – читайте тут.
  • Вік призову знизили до 25 років. Тож роботодавці повинні вести облік працівників, які є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами. З квітня до їх кола додано ще й працівників, яким виповнилося 25 років.
  • Чи обов’язково реєструватися в е-кабінеті військовозобов'язаного? У Міноборони роз'яснили, як працюватиме е-кабінет військовозобов'язаних вже влітку 2024 року.
  • Які автомобілі можуть вилучити для ЗСУ за новим законом про мобілізацію? «Легковий автомобіль, звичайний, точно не потрібен для ЗСУ. Йдеться про вантажні автомобілі, для перевезення боєприпасів, особового складу, про спецтехніку», – пояснив Ф. Веніславський.
  • За несплату аліментів - відстрочку від призова анулюють! Невдовзі за несплату аліментів хоча б за одну дитину понад три місяці право на відстрочку від військової служби втрачатиметься. ТЦК отримають доступ до бази даних про заборгованість.
  • Зміни в адміністративному судочинстві: П'ятий апеляційний адміністративний суд підготував інфографіку щодо ключових нововведень за Законом № 3633, які стосуються адміністративного судочинства.

 

Штрафи за порушення щодо нарахування та сплати ЄСВ: пам’ятка від редакції «ДК»

Штрафи за Законом про ЄСВ встановлено за різними видами порушень. Деякі з них стосуються сплати, а точніше, несвоєчасної сплати або взагалі несплати ЄСВ. Крім того, ще є штрафи за помилки у звітності та за відсутність бухгалтерських документів.

  • Які види штрафів існують на сьогодні?
  • В яких випадках накладаються адмінштрафи?
  • Як сплатити борг з ЄСВ?
  • Які види порушень існують щодо помилок в єдиній звітності?

Про все це читайте у статті від редакції.

 

Можливість складання авансового звіту та первинки до нього в е-формі: роз’яснення від ДПС

З 1 квітня 2023 року діють нові правила оформлення авансових звітів. Але у роботодавців досі виникає чимало запитань щодо складання та подання авансових звітів та підтвердних документів до них. Зокрема:

  • чи можна складати авансовий звіт в е-формі та підписувати його ЕЦП?
  • чи можуть надаватися підтвердні документи до нього в е-формі?
  • в які строки подавати авансові звіти?

На окремих запитаннях ми зупинилися у коментарі до ІПК ДПС №1574/ІПК/99-00-24-03-03.

 

Ще п’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. Чи подавати квартальну декларацію про доходи новоствореному ФОПу? ФОПи, які зареєстровані протягом року в установленому законом порядку, подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного року.
  2. Нарахування та виплата орендної плати відбуваються в різних кварталах: що зі звітністю? Яким чином відображається в додатку 4ДФ дохід від надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в оренду або суборенду – після оплати чи після нарахування? Читайте тут.
  3. Чи треба сплачувати земельний податок за землю під багатоквартирним будинком? Юрособа як власник частини багатоквартирного будинку з моменту здійснення державної реєстрації прав власності на її частину землі під цим будинком має платити податкові зобов’язання зі земельного податку.
  4. Два ПРРО на одному смартфоні: чи це законно? Податківці зазначають, що одночасне використання двох ППРО на одному пристрої існуючим програмним забезпеченням не передбачено, а от почергове – будь ласка. Для цього треба закінчити зміну на одному ПРРО і почати на іншому.
  5. Що писати у призначенні платежу на благодійну допомогу? Благодійний фонд отримав пожертву на свій банківський рахунок, але призначення платежу було зазначено нечітко. Що робити із цими грошима і чи не загрожує їх отримання втратою неприбуткового статусу? Читайте у коментарі редакції до свіжої ІПК ДПС.

 

До уваги роботодавців!

  1. Оплата відрядження: за середньою зарплатою чи за окладом? Мінекономіки у свіжому листі нагадує, що згідно зі ст. 121 КЗпП під час відрядження за працівником зберігається зарплата в розмірі, не меншому ніж середній заробіток. Як ця норма застосовується на практиці? Читайте тут.
  2. Як зараз виправити неправильний запис в паперовій трудовій книжці? Держпраці зазначила, що у разі неправильного або неточного запису відомостей про роботу виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис. Власник або уповноважений ним орган за новим місцем роботи зобов’язаний надати працівнику в цьому необхідну допомогу.
  3. Правила звільнення у разі появи на роботі в нетверезому стані. Держпраці роз’яснила, що роботодавцю у разі прийняття рішення про звільнення за порушення трудової дисципліни слід задокументувати факт такого порушення, далі прийняти рішення про вид дисциплінарного стягнення, а вже потім оформити звільнення за прогул.

 

Держстат оновив ще 10 форм статзвітності

Держстат продовжує щорічне оновлення форм державних статистичних спостережень. Цього разу затверджено нові форми для 10 звітів. Зокрема, ф. №1-торг, №3-торг, №1-опт тощо.
Загалом з початку року вже оновлено 49 статзвітів. Але звітувати за ними потрібно буде з 2025 року.

 

Інші новини

  1. Як ділитися документами за допомогою «Дії»? Уряд ухвалив постанову про запуск мультишерингу цифрових документів у застосунку «Дія». Після запуску можна буде одночасно ділитися копіями й даними цифрових документів, а також довідками про доходи (ОК-5 й ОК-7). Додадуть і можливість автоматично заповнювати поля в електронних заявах і договорах.
  2. Уряд спростив процедуру отримання статусу інвалідності внаслідок війни. КМУ ухвалив ініціативу Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни. На першому етапі е-заява буде доступна для військовослужбовців сектору безпеки та оборони (ЗСУ, Нацгвардія, ДПСУ, Нацполіція, СБУ, СЗР), які отримали інвалідність внаслідок бойових дій, а також сімей загиблих Захисників і Захисниць цих категорій.
  3. Як стягнути борг з боржника? Мін'юст прописав алгоритм дій щодо примусового стягнення боргів, наголосивши, що автоматично рішення судів до виконавців не доходять. Отже, якщо рішення суду про сплату боргу є, а боржник не платить, то позивачу треба подбати про стягнення самостійно.
  4. З 1 травня в Е-кабінеті можна буде отримати Витяг щодо стану розрахунків починаючи з 2013 року (за кожен рік окремо та в розрізі податків, зборів, платежів, а також ЄСВ). Зараз це можливо лише за поточний рік.
  5. Зміни до Н(С)БО 6 набрали чинності з 16 квітня! Нагадаємо, що НП(С)БО 6 привели у відповідність до вимог національного законодавства та МСБО 8 «Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки», МСБО 10 «Події після звітного періоду» і МСФЗ для малих та середніх підприємств у частині облікових оцінок.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»