• Посилання скопійовано

Стаємо на облік та знімаємось з обліку як платники єдиного соцвнеску тепер в Міндоходів

Затверджено Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування який поширюється на всіх платників ЄСВ - роботодавців, фізособ-підприємців, осіб що забезпечують себе роботою самостійно

Стаємо на облік та знімаємось з обліку як платники єдиного соцвнеску тепер в Міндоходів

Серед пакету документів прийнятих Міндоходів з метою регулювання питань пов'язаних із єдиним соціальним внеском затверджено і Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (Наказ Міндоходів від 09.09.2013 р. №458).

Порядок визначає питання взяття на облік, внесення змін до облікових даних та зняття з обліку платників єдиного соціального внеску, надання органам доходів і зборів відомостей про клас професійного ризику виробництва Фондом нещасних випадків, надання Пенсійному фонду України та фондам соцстраху даних про взяття/зняття з обліку платників єдиного внеску.

Порядок поширюється на платників єдиного внеску - роботодавців (юридичні та фізичні особи - підприємці, фізособи які мають найманих праціників або працюють із фізособами за договорами ЦПХ),  фізособ-підприємців та осіб що забезпечують себе роботою самостійно.

Як і під час адміністрування ЄСВ Пенсійним фондом, при реєстрації як суб'єти господарської діяльності підприємства та підприємці беруться на облік як платники ЄСВ за місцезнаходженням чи місцем проживання автоматично, на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей органом доходів і зборів.

Стосовно класу професійного ризику. У день отримання відомостей з реєстраційної картки, орган доходів і зборів направляє відомості про юридичних осіб (їх відокремлених підрозділів) та фізичних осіб - підприємців до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Фонд нещасних випадків за цією  інформацією відносить платника ЄСВ до класу професійного ризику та не пізніше наступного робочого дня направляє органу доходів і зборів повідомлення про це.

Юрособа або підприємець отримують відомості щодо реєстрації платниками ЄСВ та щодо отриманого класу професійного ризику у виписці з Єдиного державного реєстру, яка надсилається (видається) цим юридичним особам (відокремленим підрозділам) та фізичним особам - підприємцям у порядку, встановленому Законом про державну реєстрацію.

У разі незгоди зі встановленим класом професійного ризику виробництва платник єдиного внеску протягом десяти робочих днів після отримання виписки з ЄДР узгоджує клас професійного ризику виробництва з робочим органом виконавчої дирекції Фонду нещасних випадків. Після узгодження (зміни) класу ризику Фонд нещасних випадків передає відповідну інформацію в Міндоходів.

Бюджетні установи, підприємства та організації всеукраїнських громадських організацій інвалідів*, а також підприємства та організації громадських організацій інвалідів** подають до органу доходів і зборів документи про підтвердження зазначеного статусу. Отримані документи долучаються до облікової справи такого платника.

Новостворені відокремлені підрозділи обліковуються  як страхувальники з приміткою "Неплатник".

У разі прийняття юридичною особою рішення про виділення відокремленого підрозділу на окремий баланс та перехід до самостійного ведення ним розрахунків із застрахованими особами юридична особа повідомляє про це в десятиденний строк з дня прийняття такого рішення орган доходів і зборів за місцезнаходженням відокремленого підрозділу. На підставі такого повідомлення юридичної особи відокремлений підрозділ обліковується як платник єдиного внеску.

Наявність у відокремленого підрозділу окремого балансу, самостійного ведення розрахунків з оплати праці із застрахованими особами може бути встановлена органом доходів і зборів під час проведення перевірки платника єдиного внеску, при опрацюванні його звітності.

--------------------------------------------------------

* - зокрема товариства УТОГ та УТОС, в яких кількість інвалідів становить не менш як 50% загальної чисельності працівників і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці

** -  у яких кількість інвалідів становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці

Автор: Катеринец Наталья

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»