• Посилання скопійовано

Що нас чекає у травні: важливі зміни та події

12 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у травні 2024 року. Серед них – продовження воєнного стану, нові правила мобілізації, граничний термін подання податкової звітності та сплати податків за I квартал 2024 року, тощо

Що нас чекає у травні: важливі зміни та події

1) Як працюватимемо та відпочиватимемо у травні? 

За КЗпП 1 травня (День праці) та 8 травня (День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років) є святковими та неробочими днями в Україні. Відповідно мали би бути вихідними. Крім того, 5 травня маємо Великдень (і за старими правилами вихідний мав би бути перенесений на понеділок, 6 травня). Та через війну це робочі дні з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Подробиці читайте тут.

За повідомленням Національного банку, 1, 6 та 8 травня будуть звичайними робочими днями для фінансової системи.

2) З 1 травня в Е-кабінеті можна буде отримати Витяг щодо стану розрахунків починаючи з 2013 року

З 1 травня 2024 року в Е-кабінеті стане доступним отримання Витягу щодо стану розрахунків починаючи з 2013 року за кожен рік окремо та в розрізі податків, зборів, платежів, а також ЄСВ. Зараз це можливо лише за поточний рік.

 

3) З 1 травня зміниться порядку обміну е-документами з контролюючими органами

Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами привели у відповідність до Закону №2801-ІХ, зокрема в частині термінів та їх визначень. Зміни запрацюють з 1 травня 2024 року.

  

4) З 4 травня – чергові зміни до Правил дорожнього руху

Кабмін постановою від 27.10.2023 №1128 вніс зміни до Правил дорожнього руху, відповідно до яких для навчальних машин - букву "У" (Учбовий транспортний засіб) замінять на букву "Н" (Навчальний транспортний засіб).

 

5) Увага! 5 та 18 травня можна буде зареєструвати ПН за І та ІІ половину квітня

За чинними правилами можна зареєструвати ПН та РК в ЄРПН у вихідний день, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації. Тож 5 та 18 травня можна буде зареєструвати ПН та РК за І й ІІ половину квітня в ЄРПН.

 

6) 10 травня - граничний термін подання звітності за I квартал 2024 року

Єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ, з податку на прибуток, єдиного податку для ФОПів 3-ї групи групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут.

 

7) До 14 травня - в Україні воєнний стан

Законами №3564 і №3565 воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 14 лютого 2024 року строком на 90 діб (тобто до 14 травня). Як це впливає на правила сплати податків та звітування з них? Що з реєстрацією ПН та РК? Які правила діють у сфері праці та оплати за роботу? Як нараховувати лікарняні? Що з перевірками контролюючих органів? Читайте у статті від редакції.

 

8) З 18 травня запрацюють нові правила мобілізації

Основна частина Закону від 11.04.2024 №3633-IX  щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку набере чинності 18 травня 2024 року.

Коротко про основні норми Закони ми розповідали тут, а докладніше їх розглянули в окремих статтях:

 

9) 20 травня - граничний строк сплати податкових зобов'язань за І квартал 2024 р.

Яких саме - читайте у цій новині. Нагадаємо, що, попри війну, з 27.05.2022 платники податків повинні повноцінно виконувати свої податкові обов’язки, зокрема зі сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації ПН, АН, РК тощо (пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Водночас платників податків, які не мають такої можливості, звільнено від відповідальності, передбаченої ПКУ, за умови виконання ними податкових обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану або протягом 60 к. дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей (пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

10) З 24 травня діятимуть змінені вимоги щодо оцінки банками кредитного ризику для аграріїв

Ці зміни створюють позитивні передумови для ширшого використання землі як ліквідного забезпечення за банківськими кредитами та збільшення кредитної підтримки сільськогосподарських виробників.

 

11) З 28 травня - спрощення порядку зміни цільового призначення земельних ділянок для залучення інвестицій

28 травня набере чинності  Закон від 06.02.2024 №3563-IX, яким передбачено спрощення порядку зміни цільового призначення земельних ділянок для залучення інвестицій з метою швидкої відбудови України.

 

12) Нові клієнти Привату до кінця травня прийматимуть безготівку смартфоном і застосунком «Термінал» без комісії

З 4 квітня підприємці, які підключать для приймання оплат за товари чи послуги застосунок «Термінал», що дозволяє використовувати як POS-термінал із вбудованим ПРРО власний Android смартфон чи iPhone, до кінця травня 2024 р. прийматимуть платежі без комісій.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»