• Посилання скопійовано

Як працюватимемо та відпочиватимемо у травні?

1 травня (День праці), 5 травня (Великдень, з перенесенням на понеділок 6 травня) і 8 травня (День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) є святковими днями, тобто мали би бути вихідними. Проте ці правила не діють під час воєнного стану

Як працюватимемо та відпочиватимемо у травні?

Нагадаємо, що відповідно до статті 73 КЗпП встановлено, зокрема, такі святкові і неробочі дні:

  • 1 травня (середа) – День праці;
  • 8 травня (середа) - День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років.

За старими правилами, ці дні мали би бути неробочими. 

Крім того, у травні року маємо вихідний на честь свята Великодня, яке цьогоріч припадає на 5 травня. За статтею 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається зі суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто 6 травня (понеділок) мав би бути вихідним.

Проте Закон № 2136 ці правила змінив на час війни. Так, у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої - п’ятої статті 67 та статей 71 - 73 (святкові і неробочі дні).

На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тож чи дотримуватися старих правил і не працювати 1, 6 та 8 травня, чи, якщо є потреба, вивести людей на роботу у ці дні – кожен керівник підприємства або фізособа-роботодавець вирішують у 2024 році самостійно.

Зверніть також увагу, що максимальну тривалість робочого тижня під час війни збільшено, і вона становить вже не 40, а 60 годин (ч. 1 ст. 6 Закону №2136). Тому скасовані свята можуть увійти до норми робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і неоплачуваним).

Скасування свят і вихідних впливає й на нарахування відпусткових. Як тепер порахувати стаж, який дає право на щорічну відпустку? Як рахувати середню зарплату? І що робити з тривалістю відпустки? Про це ми розповідали тут.

Щодо роботи банків, то наразі інформації від НБУ немає. Проте велика ймовірність, що всі банки та банківська система 1, 6 та 8 травня працюватимуть  у звичайному режимі.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»