• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 квітня - 5 травня

ДПС оновила план-графік перевірок; найбільший пакет пом'якшення валютних обмежень з початку війни; граничний термін подання звітності за I квартал та нові правила мобілізації (свіжі роз’яснення). А також з десяток змін та подій, які відбудуться цього місяця

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 29 квітня - 5 травня

Що нас чекає у травні?

Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У травні це:

  • змінений порядок обміну е-документами з контролюючими органами;
  • подання звітності та сплата податків за I квартал 2024 року;
  • нові правила мобілізації з 18 травня;
  • пом'якшення валютних обмежень;
  • спрощення порядку зміни цільового призначення земельних ділянок для залучення інвестицій тощо.

Загалом про 13 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоби не пропустити нічого важливого за квітень, радимо ознайомитися з добіркою 10 найцікавіших матеріалів за цей місяць – ось тут.

 

Вже незабаром – нові правила мобілізації: актуальні роз’яснення

Нагадуємо, що вже за менше ніж два тижні, з 18 травня, набирає чинності новий закон про мобілізацію. Він встановлює низку додаткових обов’язків для українців. Продовжуємо публікувати роз’яснення на цю тему:

  • Кому згідно з новим законом про мобілізацію не треба йти до ТЦК? Читайте тут.
  • Чи треба йти у ТЦК після 18 травня, якщо вже оновили дані? Дивіться у цій новині.
  • Електронна черга в ТЦК та е-кабінет військовозобов'язаних: коли запрацюють? Про це тут.
  • Як ТЦК обмежуватимуть фізосіб у праві керування ТЗ? Читайте у статті від редакції.

 

ДПС вкотре оновила план-графік своїх перевірок на 2024 рік

Станом на 29.04.2024 оновлено розділи I та II плану-графіка податкових перевірок, які стосуються перевірок юридичних осіб та фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів. За ними цього року податківці планують провести 2205 податкових перевірок юросіб (як і було раніше в оновленні за березень). Тобто кількість юросіб залишилася незмінною. Але все одно варто перевірити своє підприємство за оновленням.

Згодом, станом на 30.04.2024, ДПС оновила ще розділ ІІІ щодо перевірок фізосіб. Він налічує 915 осіб, до яких цього року планує завітати ДПС (раніше було 921).

 

Що ще нового у ДПС?

  1. ДПС оновила сервіс з отримання Витягу щодо стану розрахунків з бюджетом. В Електронному кабінеті удосконалено сервіс одержання Витягу щодо стану розрахунків з бюджетом та цільовими фондами за даними органів ДПС.
  2. Податківці продовжують свій контроль за продажем товарів через мережу Інтернет. Наразі увага податкових органів особливо зосереджена на платниках податків, що системно працюють із порушенням вимог чинного законодавства або ж і взагалі без реєстрації господарської діяльності. Крім того, ДПС почала проводити позапланові перевірки щодо вимог валютного законодавства.
  3. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності». До версії 1.32.4.0 станом на 26.04.2024 додано нові форми витягу щодо стану розрахунків з бюджетом та сплати ЄСВ та запиту щодо нього, а також оновлену форму звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній.

 

Три цікаві роз’яснення щодо подання звітності

  1. Квартальна фінзвітність: вже позаду І квартал 2024 року, за який деяким юрособам треба скласти фінзвітність. Нагадаємо деякі моменти, що стосуються подання проміжної фінзвітності, в тому числі ті, що зумовлені війною – у цій аналітиці.
  2. Чи буде штраф за неподання до 10 червня 2024 року річної фінзвітності разом з аудиторським звітом? Платники податку на прибуток звільняються від відповідальності за неподання до 10 червня 2024 року річної фінзвітності, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом. Але виконати цей обов’язок треба протягом трьох місяців після закінчення ВС.
  3. Чи потрібно здавати порожню єдину звітність? За роз’ясненням ДПСУ, розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи фізособам податковий агент та незалежно від того, чи сплачені платником ЄСВ суми такого внеску фактично після їх нарахування до сплати протягом звітного періоду.

 

До уваги роботодавців!

  1. Які документи підтверджують факт неможливості виконання роботи за станом здоров’я? Невідповідність працівника обійманій посаді за станом здоров’я може бути підтверджено довідкою закладу охорони здоров’я. Вона має містити інформацію про заключний висновок ЛКК щодо зміни місця роботи.
  2. Електронні форми кадрових документів: під час війни і після. У якій формі підприємство має складати кадрові документи – у паперовій чи електронній? Чи може працівник замість заяви подавати форму у спеціалізованому програмному забезпеченні? Чи це вплине на перевірки Держпраці після війни? Читайте у статті від редакції.
  3. У бухгалтера немає можливості нарахувати зарплату під час війни: чи будуть наслідки? Якщо у зв’язку з воєнними діями бухгалтер не має фактичної можливості здійснювати нарахування заробітної плати у встановлені строки, його не може бути притягнуто до будь-якого з видів відповідальності. Але роботодавець має це виправити на майбутнє.
  4. Чи може директор з власної ініціативи встановити собі режим неповного робочого часу? Керівник має звернутися до загальних зборів учасників із проханням про встановлення режиму неповного робочого часу. Якщо таке прохання буде задоволено, підставою для видання наказу буде протокол (витяг з протоколу) зборів учасників ТОВ.
  5. Нюанси виплати компенсації за невідгуляні щорічні відпустки під час війни. Працівник не позбавлений права замість відпустки без збереження заробітної плати на заміну частини щорічної відпустки грошовою компенсацією за умови використання ним 24 календарних днів щорічної відпустки (за робочий рік, за який надається відпустка).

 

Перелік ТОТ та територій бойових дій знов оновили

Наказом Мінреінтеграції від 23.04.2024 №120 знову внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Зміни стосуються, зокрема, територіальних громад Донецької, Сумської та Миколаївської областей.

 

Інші новини

  1. БЕБ взялося за перевірку трудових відносин ФОПів. За результатами слідства виявлено, що з 2022 – 2023 рр. на ФОПа працювали працівники, які не були оформлені належним чином. Своєю чергою, ФОП подав до ДПС завідомо неправдиві відомості щодо них.
  2. Чергове оновлення форм статзвітів на 2025 рік. Держстат продовжує щорічне оновлення форм державних статистичних спостережень. Цього разу оновлено 10 звітів (серед них №9-ЗЕЗ, №3-ЗЕЗ, №4-мтп тощо). За новими формами потрібно буде звітувати з 2025 року.
  3. Нацбанк знизив тарифи на видачу готівки. Оновлено перелік послуг та тарифів на них, зокрема на послуги з касового обслуговування з метою поліпшення якості готівки в обігу та забезпечення її розмінності під час готівкових розрахунків.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»