• Посилання скопійовано

Як ТЦК обмежуватимуть фізосіб у праві керування ТЗ

Після 18.05.2024 ТЦК зможуть обмежувати у праві керування ТЗ, проте лише за судовим рішенням та лише тимчасово – до моменту виконання або відкликання вимоги ТЦК

Як ТЦК обмежуватимуть фізосіб у праві керування ТЗ

Закон №3633 вносить до Закону №3543 зміни, згідно з якими громадяни, що не виконують свої мобілізаційні обов’язки, мають бути покарані.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 27 Закону №3543 у разі, якщо громадянин протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги від ТЦК та СП не виконав зазначеного у ній обов’язку, ТЦК та СП звертається до суду з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації – на строк до виконання або відкликання зазначеної вимоги. 

Тобто, наприклад, не з’явився до ТЦК за викликом – будеш позбавлений прав водія. Але яким чином і як швидко це відбуватиметься? Скільки часу має минути від порушення закону до покарання? 

 

Хто і до якого суду подаватиме позов

Завдяки змінам, внесеним Законом №3633 до КАСУ, органи військового управління, їх посадова чи службова особа є суб’єктом владних повноважень (п. 7 ч. 1 ст. 4 КАСУ).

Відповідно, посадові особи ТЦК та СП мають право звертатися до адміністративного суду у випадках, визначених Конституцією та законами України (п. 4 ст. 5 КАСУ).

Згідно з ч. 1 ст. 43 КАСУ здатність мати процесуальні права та обов’язки в адміністративному судочинстві (адміністративна процесуальна правоздатність) визнається, зокрема, за органами державної влади, іншими державними органами, органами влади АР Крим, органами місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Відповідно, звертатися з подібними позовами можуть ТЦК та СП АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя. Зазначимо, що ТЦК та СП інших міст також внесені до ЄДР як відокремлені підрозділи та мають свої ЄДРПОУ, проте права на самостійне звернення до суду вони не мають (за них це можуть зробити обласні ТЦК).

Щодо обов’язку зареєструватись в ЄСІТС, то, на нашу думку, ТЦК та СП областей, м. Києва як юрособи мають зробити це в обов’язковому порядку, після чого подавати позови через свої електронні кабінети.

Знову ж такі завдяки змінам, внесеним Законом №3633 до КАСУ, адміністративні справи за позовними заявами ТЦК та СП з приводу тимчасового обмеження громадян України у праві керування транспортним засобом під час мобілізації розглядатимуться місцевими загальними судами (п. 6 ч. 1 ст. 20 КСУ) в порядку, визначеному КАСУ.

Місцевими загальними судами є районні, міжрайонні, районні у містах, міські та міськрайонні суди.

 

Скільки триватиме розгляд справ

Про подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє особу, яка не виконала протягом 10 календарних днів з дня вручення вимог ТЦК та СП, шляхом надсилання тексту повістки до електронного кабінету, а за його відсутності – кур’єром або за відомим суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв’язку.  

Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає її розгляду. Така особа, щодо якої подано позовну заяву про обмеження права керування ТЗ, має право подати відзив на позовну заяву (відзив).

Питання про відкриття провадження в адміністративній справі суд вирішує протягом п’яти днів з дня надходження до суду позовної заяви.

Позов може бути подано до суду першої інстанції протягом 30 днів з дня виникнення підстав, що дають ТЦК та СП право на пред’явлення позовних вимог. 

Суд розглядатиме позов у письмовому провадженні протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі, а за ініціативою суду чи клопотанням сторони – з проведенням судового засідання. 

Отже, маємо такий хронометраж: вручення вимоги (виклику з’явитися до ТЦК, наприклад) – за 10 днів, якщо вимогу не виконано, починається період, протягом якого ТЦК має право звернутися до суду; на це дається ще 30 днів – суд вирішує, відкривати справу чи ні; на це дається ще 5 днів – розгляд справи протягом 30 днів. 

Тобто максимум це 75 днів (трохи більше 2 місяців), але реальний строк винесення такого рішення може бути і значно коротшим. 

Рішення суду про обмеження у праві керування ТЗ підлягає негайному виконанню – тобто відразу після його ухвалення, до набрання законної сили і не очікуючи, чи буде апеляція.

Цікаво, що перелік судових рішень, які виконуються негайно, наведений у ст. 71 КАСУ, яка не зазнала змін за Законом №3633.

Апеляційні скарги на такі судові рішення можуть бути подані протягом 15 днів з дня їх проголошення, проте, як ми зазначили вище, період апеляції не перешкоджатиме їх виконанню. А от рішення апеляції скасувати рішення суду першої інстанції – так.  Далі, за бажанням, рішення суду апеляційної інстанції може бути оскаржено до Верховного суду.

Увага! Тимчасове обмеження у праві керуванні ТЗ встановлюється виключно на строк до виконання або відкликання вимоги ТЦК та СП. Тобто якщо фізособа виконає вимогу ТЦК, це згортає процедуру розгляду судової справи. Адже насправді цей захід не покаранням – скоріше, це захід впливу на тих, хто ухиляється від виконання своїх військових обов’язків на час мобілізації. 

 

Коли суд відмовляє у задоволенні позову ТЦК та СП

Суд відмовляє у задоволенні заявлених ТЦК та СП вимог у разі, якщо позивач не доведе існування таких обставин:

  1. невиконання фізособою під час мобілізації обов’язків, передбачених ч. 3 ст. 22 Закону №353, та вчинення нею адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 210-1 КУпАП щодо порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Йдеться, зокрема, про невиконання обов’язку з уточнення облікових даних, за відсутності поважної причини;
  2. неможливість здійснити адміністративне затримання та доставити таку особу до ТЦК та СП органами та підрозділами, що входять до системи поліції;
  3. вручення такій особі вимоги ТЦК та СП про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом відповідно;
  4. невиконання такою особою зазначеного у вимозі обов’язку (обов’язків).

Суд також відмовляє у задоволенні вимоги щодо тимчасового обмеження особи у праві керування транспортним засобом під час мобілізації, якщо:

  1. встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування. Зрозуміло, що тут йдеться про фізосіб, які є водіями ТЗ за професією/посадою або ФОПами, які самостійно здійснюють транспортні перевезення;
  2. особа використовує ТЗ у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на її утриманні особи з інвалідністю I, II групи, встановленої в установленому порядку, або дитини з інвалідністю.

Отже, враховуючи наведені підстави для задоволення позовних вимог ТЦК та СП судом, фізособам варто скористатися правом на подання відзиву на отриману від суду позовну заяву про обмеження права керування ТЗ.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»