• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6 - 12 травня

Воєнний стан продовжено до 12 серпня; збільшення штрафів за порушення мобілізації і військового обліку; ще на місяць продовжено дію бронювання від мобілізації, а також затверджено порядок ведення держреєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6 - 12 травня

Воєнний стан та загальну мобілізацію продовжено до 12 серпня 2024 року

8 травня ВРУ підтримала в цілому, а 9 травня Президент підписав закони №3684-ІХ та №3685-ІХ. Ними продовжено воєнний стан та загальну мобілізацію з 05 годин 30 хвилин 14 травня 2024 року строком ще на 90 днів (тобто до 05 години 30 хвилин 12 серпня 2024 року).

Як звітувати, сплачувати податки та які інші спецправила діятимуть у цей період, – читайте у статті від редакції.

 

Збільшено штрафи за порушення мобілізації і військового обліку

9 травня ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №10379 про внесення змін до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративне правопорушення за порушення мобілізації.

Зокрема, за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в мирний час штраф для посадових осіб підприємств передбачено штраф у розмірі від 17000 до 25500 грн, в особливий період – від 34000 до 59500 грн.

 

Бронювання від мобілізації: продовження строку ще на місяць та зміни у порядку

7 травня Кабмін продовжив ще на один місяць дію відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним рішеннями Міністерства економіки.

А згодом, постановою від 08.05.2024 №520, Уряд вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану щодо покладення на Міноборони повноважень, які раніше були покладені на Генеральний штаб Збройних сил. Загальні правила бронювання залишилися незмінними.

 

Ще три свіжі урядові рішення

  1. Скасування обмеження розрахунків за імпорт товарів і послуг. 7 травня Уряд ухвалив важливе рішення для покращення бізнес-клімату в Україні. Зокрема, було скасовано постанову Кабінету Міністрів №153, яка обмежувала розрахунки за імпорт товарів і послуг.
  2. Перелік документів для проходження медико-соціальної експертизи. Визначено чіткий перелік документів, що подають пацієнти для проходження медико-соціальної експертизи. Це дозволить зменшити навантаження на людей та скоротить терміни оформлення документів для подання до МСЕК.
  3. Затвердження порядку ведення держреєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Порядок встановлює процедури збирання, зберігання, обробки та використання відомостей Єдиного держреєстру, а також перевірки дійсності військово-облікових документів консульствами, уточнення персональних даних військовозобов’язаних та резервістів.

 

Незабаром закінчується строк для подання пояснень щодо заблокованих ПН з початку війни

Для ПН та РК, дата складання яких припадає на період дії ВС (з 24.02.2022) та реєстрацію яких зупинено, відлік строку у 365 к.д. для подання пояснення почався з 01.08.2023.

Але 30.07.2024 цей строк закінчується навіть для тих, в кого він був максимальним. Більше про це – в аналітиці від редакції.

 

Що цікавого розповіла ДПС?

  1. Штрафи за неподання звітності та несплату податків за період війни: коли та як застосовують? ДПС навела детальне роз’яснення щодо застосування до платників податків, які мають можливість своєчасно виконувати свої податкові обов’язки, штрафів за порушення строків для подання податкової звітності та сплати податків.
  2. Що є підставою для ухвалення рішення про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості? Податківці навели довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для прийняття рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку.
  3. Чи зазначати у рядку 04 додатка 4 ДФ мобілізованих працівників? Чернівецькі податківці роз’яснили, що у рядку 04 додатка 4ДФ відображається кількість працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних сил України, яким на строк збереження місця роботи і посади нараховуються та виплачуються виплати у вигляді середнього заробітку.
  4. Яка відповідальність за перевищення граничної суми готівкових розрахунків? Податківці нагадали, що за перевищення граничних сум розрахунків готівкою тягне за собою накладення штрафу на ФОПа, посадових осіб юрособи від 1700 до 3400 грн.
  5. Надсилання (вручення) ДПС податкової вимоги: коли та як? ДПС у Харківській області повідомляє, що у разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує сто вісімдесят н.м.д.г. (3060 грн), контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платнику податків.

 

До уваги роботодавців!

  1. Мобілізовано керівника підприємства: який порядок дій власників бізнесу? Якщо мобілізують керівника, що потрібно зробити власникам підприємства та у які строки? А що робити, якщо сам керівник і є власником? Під час воєнного стану про ці питання варто подбати заздалегідь. Розглянули їх у цій статті.
  2. Чи звільняється керівник від штрафів за несвоєчасну виплату зарплати працівникам через бойові дії? Держпраці зазначила, що роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.
  3. Чи може вручатися повістка за місцем роботи? Чинними нормами не визначено місця, де повинні вручатися повістки. Тому законним вважається вручення за місцем проживання, роботи, на вулиці, у парках, публічних місцях тощо.
  4. Домашні працівники: ті, хто виконує домашню роботу. Наймання працівників для виконання роботи по дому вже давно не розкіш, а буденна реальність. Новий Закон №3680 вносить зміни до КЗпП та до низки інших законів для впорядкування праці таких працівників. Розглянемо його у цій статті.
  5. Правила виплати компенсації невикористаних відпусток мобілізованим працівникам. Держпраці нагадує, що працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, за їхнім бажанням та на підставі заяви виплачується компенсація за всі не використані ними дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки на дітей.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за квітень становить 100,2%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у квітні 2024 р. порівняно із березнем 2024 р. становила 0,2%, з початку року – 1,4%. Зокрема, на споживчому ринку у квітні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,3%.
  2. Які варіанти економічного бронювання розглядає влада? За словами Арахамії, перший варіант передбачає сплату податку від зарплати щонайменше у 35 000 гривень. А ось другий – це квотне бронювання по галузях.
  3. Мінфін відкоригує Порядок розгляду заяви (справи) за процедурою взаємного узгодження. Уточнюється, що у разі необхідності компетентний орган України має право залучати платника податків до консультацій з компетентним органом іншої країни, у т.ч. у режимі відеоконференції.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»