• Посилання скопійовано

Що почитати у травні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за квітень

На жаль, війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 10 найцікавіших матеріалів редакції за квітень

Що почитати у травні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за квітень

1. З 18 травня запрацює новий Закон про мобілізацію

38 тис. переглядів

У «Голосі України» 17 квітня було опубліковано Закон № 3633 про посилення мобілізації. Отже, основна частина цього Закону набирає чинності з 18 травня – через місяць з дня, наступного після дня його опублікування. Нагадаємо, що Законом удосконалено процедури проведення заходів мобілізації, військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, соціального захисту військовослужбовців, а також окремі питання проходження військової служби для покращення якості підбору особового складу під час доукомплектування бойових підрозділів для відсічі збройної агресії проти України.

 

2. Крім повісток, чоловікам надсилатимуть ще один документ: про що йдеться?

75 тис. переглядів

З 18 травня чоловіки військовозобов'язаного віку мають протягом 60 днів з'явитися до ТЦК, щоби стати на військовий облік і оновити свої облікові дані. Якщо вони цього не зроблять, їм надсилатимуть «вимогу». Що це таке, кому її передаватимуть – у цій новині.

 

3. Бронювання працівників: що нового за Законом № 3633

19 тис. переглядів

Закон № 3633 виклав у новій редакції статтю 25 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію щодо бронювання працівників. Що нового буде для роботодавців з 18 травня? Читайте у статті від редакції.

 

4. Компенсація за невикористані відпустки: роз’яснення від Мінекономіки

11 тис. переглядів

У своєму листі Мінекономіки нагадує і підсумовує ті особливості, які треба врахувати під час визначення суми компенсації за невикористані відпустки у 2024 році. Докладніше про них – у коментарі від редакції.

 

5. До 10 квітня слід було відзвітувати щодо заброньованих працівників!

11 тис. переглядів

До 10 квітня підприємства мали подати органу державної влади, іншому державному органу, органу місцевого самоврядування звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 квітня.

 

6. Як переглянути свою електронну трудову книжку: розʼяснення від ПФУ

10 тис. переглядів

У лівому боковому меню порталу послуг ПФУ слід обрати пункт «Електронна трудова книжка», натиснути «Дані ЕТК», обрати вкладку «Відцифрована ЕТК». Тоді можна переглянути оцифрування відомостей про трудові відносини відповідно до наданих скан-копій документів.

 

7. Чи будемо індексувати заробітну плату у квітні та травні 2024 року?

9 тис. переглядів

У 2024 році поки поріг індексації не перевищено. Отже, у квітні та травні 2024 року всім, у кого базовим місяцем ще є грудень 2023 р. (оклад з цього місяця не зростав), а також тим, хто збільшував оклад з початку 2024 року, індексацію нараховувати не треба.

 

8. Хворі, тимчасово непрацездатні та особи з інвалідністю: що змінить Закон № 3633

8 тис. переглядів

Чинне законодавство визначає військовозобов’язаними усіх чоловіків з 18 до 60. Призвати на військову службу можуть вже з 25 років. Чи зможуть отримати відстрочку ті, хто має проблеми зі здоров’ям, згідно з Законом № 3633? Читайте у статті від редакції.

 

9. Зміни до Порядку щодо єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ слід застосовувати при поданні за ІІ квартал, – ДПС

8 тис. переглядів

Зокрема, нові ознаки доходів: 210 (допомога по частковому безробіттю), 211 (компенсація за пошкоджену нерухомість під час війни), а також редакційні правки щодо ознак доходів – 111, 112, 156, 189, 193 слід використовувати при звітуванні за ІІ квартал 2024 року.

 

10. Як Закон № 3633 вплине на чоловіків за кордоном України?

7 тис. переглядів

Доволі велика кількість громадян України цілком легально зараз перебуває за кордоном. Закон № 3633 вимагає від них або стати на військовий облік, або оновити свої облікові дані.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»