• Посилання скопійовано

Нові форми розрахункових документів - у проекті від Мінфіну

Оприлюднено проект наказу Міфіну «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням КОРО (розрахункових книжок), форми звіту №ЗВР-1»

Нові форми розрахункових документів - у проекті від Мінфіну

ДФСУ повідомила про розроблення проекту наказу Мінфіну «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми звіту №ЗВР-1» .

Зазначено, що з 1 січня 2015 року Законом України від 28 грудня 2014 року №71-VIII запроваджено акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів. Відповідно до пп. 212.1.11 ПКУ, платниками податку є особи – суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів.

Розділами 3, 4 та 5 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 №614, передбачено обов’язкові реквізити касового та видаткового чеків реєстратора розрахункових операцій та відривної частини розрахункової квитанції.

Зокрема, окрім назви, кількості і вартості придбаних товарів (послуг) передбачено відображення суми ПДВ та його ставки у відсотках.

У той же час відображення акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти та інше паливо) та його ставки у розрахункових документах на сьогодні не передбачено.

Слід зазначити, що Вимогами щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затвердженими постановою КМУ від 18.02.2002 року №199, передбачено відображення у касовому чеку РРО не менше 6 груп з оподаткування товарів (послуг).

Таким чином, є можливість відображення у розрахункових документах, які друкуються РРО, окрім податку на додану вартість також і інших податків.

Слід зазначити, що проектом передбачено, що вимоги до форми і змісту фіскальних касових чеків у частині відображення інших, крім ПДВ, податків не поширюються на розрахункові документи,що друкуються РРО, включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, до моменту набрання чинності цим наказом.

Вказане положення передбачає можливість користувачам РРО, які придбані та введені в експлуатацію до набрання чинності цим Положенням,  при технічній неможливості доопрацювання (перепрограмування) використовувати їх до закінчення терміну експлуатації, передбаченого виробником.

При цьому заміна морально застарілих моделей проходитиме природним шляхом за рахунок зняття з реєстрації техніки, термін експлуатації якої вичерпано та заміни її на нові моделі. Суб’єкти господарювання матимуть змогу не витрачати обігові кошти на термінову заміну (у разі неможливості доопрацювання) наявного парку касової техніки в умовах економічної ситуації, що склалася на сьогодні в державі.

Також, у зв’язку з скасуванням наказу Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 №614 «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», яким були затверджені Порядок подання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) та Форма №ЗВР-1 «Звіту про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» цим наказом затверджуються Порядок подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) та форма звіту №ЗВР-1, що додаються.

Прийняття наказу дозволить привести нормативно-правовий акт у відповідність до чинного законодавства.

Зауваження та пропозиції до зазначеного проекту регуляторного акту від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань можна надсилати упродовж місяця з дня оприлюднення проекту на адресу розробника (Державна фіскальна служба України)  поштову: 04655, м. Київ, Львівська площа, 8 та електронну:  yyarmolovskiy@minrd.gov.ua.

ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ

Порядок подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) (Завантажити)

Додатки до Порядку подання звітності, пов’язаної із використанням розрахункових книжок (Завантажити)

ПОЛОЖЕННЯ про форму та зміст розрахункових документів (Завантажити)

Додатки до розрахунку (Завантажити)

ЗВІТ ПРО ВИКОРИСТАННЯ КНИГ ОБЛІКУ РОЗРАХУНКОВИХ ОПЕРАЦІЙ (РОЗРАХУНКОВИХ КНИЖОК) (Завантажити)

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»