• Посилання скопійовано

Підприємцям готують лібералізацію, виробникам тютюну — відповідальність

У Верховній Раді зареєстровано законопроекти №11284 ? 11285 з поправками до Податкового кодексу та інших законодавчих актів для вдосконалення адміністрування податків і зборів

За ініціативною Мінфіну та ДПС України пропонується зробити ще кілька кроків щодо лібералізації оподаткування малого та середнього бізнесу, а також посилити контроль за продажем підакцизних товарів та ринком цінних паперів.
Про це під час брифінгу в Кабміні повідомив голова ДПСУ Олександр Клименко.
Так, для виробників алкоголю та сигарет запроваджується авансова сплата акцизу та солідарна відповідальність (виробника та продавця) за контрафактну продукцію. «Запропонована система не є новою для ринку, підприємства горілчаної галузі вже сплачують акцизний податок під час одержання спирту, тобто до моменту реалізації товару. При продажу тютюнової продукції цього не робиться, що за фактом призводить до зловживань. Запровадження солідарної відповідальності за виробництво і збут підроблених тютюнових виробів дозволить обмежити ринок тютюнового контрафакту, який в останні роки має тенденцію до зростання», — пояснив О.Клименко.
Крім того, в Україні запроваджуються нові правила оподаткування операцій з цінними паперами. За словами керівника ДПСУ, до законопроекту включено норми, розроблені робочою групою, до якої входили податкова, НБУ, НКЦПФР та учасники фондового ринку. Малому та середньому бізнесу держава готує вдосконалення спрощеної системи оподаткування. Так, для 5 та 6 груп платників єдиного податку пропонується зменшити ставки з 7 та 10% до 5 та 7%. Крім того, скасовується обмеження кількості найманих працівників. Платники другої групи звітуватимуть не щокварталу, а тільки раз на рік.
Законопроект №11285 передбачає також значне спрощення документообігу при адмініструванні податків: запровадження електронної форми заповнення заяви про перехід на спрощену систему оподаткування та спрощення порядку реєстрації платником ПДВ через проведення процедури в електронній формі.
«Деякі політичні та громадські діячі чомусь називають все це «посиленням фіскального тиску». Ми називаємо це кроками назустріч бізнесу», — підсумував О.Клименко.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»