• Посилання скопійовано

Термін подання відомостей про бенефіціарів продовжено: закон в дії

Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи» опублікований і сьогодні, 26 травня, набув чинності

Термін подання відомостей про бенефіціарів продовжено: закон в дії

Як ми повідомляли раніше, 25 травня Президент підписав Закон України від 21.05.2015 р. № 475-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи». Сьогодні, 26 травня, цей Закон офіційно опублікований та набув чинності.

Які ж зміни внесено Законом № 475-VIII?

1) Юрособи, зареєстровані до 25.11.2014 р., зобов’язані упродовж 10 місяців (раніше - 6 міс.) з дня набрання чинності Законом № 1701-VII подати держреєстратору відомості:

 - про свого кінцевого бенефіціарного власника (контролера), у тому числі кінцевого бенефіціарного власника (контролера) їх засновника (учасника), якщо засновник (учасник) - юрособа,

 - або про відсутність такого кінцевого бенефіціарного власника (контролера).

Таким чином, граничним строком подання держреєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників (форма №4) тепер є 25.09.2015 р.

Правда, насторожує те, що тепер потрібно подавати інформацію не лише про наявність кінцевих бенефіціарів власників (контролерів), а й про відсутність таких власників. Як саме? За якою формою? Поки невідомо. Тож сподіваємось, що найближчим часом з'являться офіційні роз'яснення щодо подання такої інформації.

2) З кола осіб, які повинні подавати таку інформацію, тепер виключено:

 - юросіб, до реєстраційної картки на проведення держреєстрації яких інформація про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) не включається відповідно до частини першої статті 24 Закону №755-IV . Йдеться про політичні партії, творчі спілки та їх територіальних осередки, адвокатські об'єднання, торгово-промислові палати, релігійні організації, державні і комунальні підприємства, держоргани, органи місцевого самоврядування та їх асоціації.

 - юросіб, засновниками (учасниками) яких є виключно фізособи, якщо кінцеві бенефіціарні власники (контролери) таких юросіб збігаються з їх засновниками (учасниками). У такому разі засновники (учасники) - фізособи є бенефіціарними власниками (контролерами) такої юридичної особи.

3)  У разі неподання юрособою зазначеної інформації до 25.09.2015 р. особи, відповідальні за подання такої інформації, притягуються до відповідальності.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»