• Посилання скопійовано

Податкові повідомлення-рішення: право на повторне відшкодування

Регіональні податківці нагадують: платник, який має право та прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування, подає відповідному контролюючому органу декларацію та заяву

Податкові повідомлення-рішення: право на повторне відшкодування

Пунктом 200.7 ст. 200 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що платник податку, який має право на отримання бюджетного відшкодування та прийняв рішення про повернення суми бюджетного відшкодування, подає відповідному контролюючому органу податкову декларацію та заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації.

Протягом 30 календарних днів, що настають за граничним терміном отримання податкової декларації, контролюючий орган проводить камеральну перевірку заявлених у ній даних.

Відповідно до п. 200.14 ст. 200 ПКУ:

- при перевищенні заявленої платником податку суми бюджетного відшкодування над сумою, означеною контролюючим органом за результатами перевірок, надсилає платнику податку податкове повідомлення, в якому зазначаються сума такого перевищення та підстави для її вирахування (пп. «б» п. 200.14 ст. 200 ПКУ);

- при з’ясуванні за результатами проведення перевірок факту, за яким платник податку не має права на отримання бюджетного відшкодування, надсилає платнику податку податкове повідомлення, в якому зазначаються підстави відмови в наданні бюджетного відшкодування (пп. «в» п. 200.14 ст. 200 ПКУ).

Якщо за результатами перевірок виявлено відсутність права на отримання платником податку бюджетного відшкодування або перевищення заявленої суми бюджетного відшкодування, то відповідний структурний підрозділ органу державної фіскальної служби складає податкове повідомлення-рішення, зокрема:

- за формою згідно з додатком 5 про перевищення заявленої суми бюджетного відшкодування ПДВ (форма «В1»), у тому числі, якщо заявлені до відшкодування суми ПДВ на момент перевірки відшкодовані платнику податку;

- за формою згідно з додатком 7 про відмову у наданні бюджетного відшкодування ПДВ (форма «ВЗ»).

Що стосується можливості платника податку віднести зменшену суму бюджетного відшкодування (по податковому повідомленню-рішенню (форма В1)) до залишку від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, то норми ст. 198 ПКУ не передбачають включення до складу податкового кредиту зазначених сум. Така сума також не може враховуватись при розрахунку сум бюджетного відшкодування наступних (податкових періодів).

Що стосується податкового повідомлення-рішення (форма «ВЗ»), то на суму ПДВ, у відшкодуванні якої відмовлено, збільшується сума від’ємного значення, що відображається платником зі знаком «+» у рядку 20.3 податкової декларації з ПДВ звітного періоду. Тобто платник в майбутньому має право скористатися від’ємним значенням, в бюджетному відшкодуванні якого відмовлено, оскільки сума з рядка 20 приймає участь у формуванні залишку від’ємного значення у рядку 21 податкової декларації з ПДВ.

Джерело: ДФС у Тернопільській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»