• Посилання скопійовано

Обов’язок реєстрації в Єдиній судовій системі: що треба зробити до 21 лютого?

Закон №3200 встановлює для юросіб обов’язок зареєструватися в електронному кабінеті Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Що потрібно зробити до 20.02.2024 р. включно?

Обов’язок реєстрації в Єдиній судовій системі: що треба зробити до 21 лютого?

21.07.2023 року набрав чинності Закон від 29.06.2023 р. №3200-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» (надалі – Закон №3200). Ми про це повідомляли тут

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 90 днів з дня його опублікування, крім:

  • підпункту 1 пункту 2 та підпункту 1 пункту 3 розділу І цього Закону в частині обов’язкової реєстрації юридичними особами (приватної форми власності) електронних кабінетів в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, які вводяться в дію через сім місяців з дня опублікування цього Закону;
  • підпункту 52 пункту 1, підпункту 52 пункту 2 та підпункту 45 пункту 3 розділу І цього Закону, які вводяться в дію одночасно з набранням чинності цим Законом.

Опублікування Закону №3200 відбулося 20 липня 2023 року в "Голосі України". Отже, він набрав чинності з 21 липня. Відповідно обов'язок ЮО мати електронні кабінети в Єдиній судовій системі  вводиться в дію з 20 лютого 2024 року. 

Багато фахівців радять зареєструватись до вказаних строків. Втім, якщо ви не встигнете з тих чи інших причин зареєструвати електронний кабінет та подали позов чи скаргу у паперовому вигляді, суд обов’язково вам нагадає про обов’язок зареєструватися в електронному кабінеті.

 

Хто саме повинен зареєструватися?

Закон №3200 вимагає, щоби адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєстрували свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов’язковому порядку. 

Інші особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС лише в добровільному порядку. 

Фізичні особи та ФОПи можуть реєструватись в електронному кабінеті в добровільному порядку. Для юросіб реєстрація в системі ЄСІТС є обов’язком.

Важливо для фізосіб! Якщо реєстрація електронного кабінету ЄСІТС суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов’язана його зареєструвати, процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно з поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви. 

Електронний кабінет буде єдиним, незалежно від юрисдикції та інстанції суду, в якому ви берете участь у справі, статусу учасників та їх кількості. 

 

Що буде, якщо не зареєструвати електронний кабінет?

При  поданні позовних та інших заяв, клопотань, відзивів до суду слід буде обов’язково вказувати окрім повного найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта (для фізичних осіб - громадян України), номери засобів зв’язку, адреса електронної пошти (за наявності), й відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Те ж стосується й подання апеляційних та касаційних скарг.

Для тих, хто наразі планує подавати після 21.07.2023 р. позови на своїх контрагентів, мають врахувати, що особа, яка вже зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС, матиме право подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі за допомогою ЄСІТС з використанням власного КЕП чи УЕП. Водночас реєстрація в електронному кабінеті не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. 

Це важливо, адже позови до господарських судів доволі часто мають дуже велику кількість документів, які подекуди доставлялись в суди у кількох коробках, та нараховували й тисячі сторінок. 

Тож подати позов до суду можна буде й у паперовому вигляді (навіть попри зареєстрований електронний кабінет в ЄСІС). Проте все йде до того, що обмін документами суд вже буде здійснювати в електронній формі.

З 21.02.2024 р. при складенні позовної заяви ви маєте вказати, чи зареєстрований у вас електронний кабінет, чи ні. Адже суд постановлятиме ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його. Те саме стосується й письмових документів, які подаються до суду - письмової заяви (клопотання, заперечення). Суд повертатиме їх заявнику без розгляду.

Якщо позов подається до органу ПС чи іншого державного органу, то й при зверненні до адміністративного суду заявник, попри реєстрацію в ЄСІТС, має право на подання доказових документів до суду в паперовій формі. Але саму паперову позовну заяву суд відмовиться розглядати, якщо вона подана особою, яка не зареєстрована в ЄСІТС – жодних винятків для спорів з органами державної влади.

Аналогічна ситуація й у разі трудових спорів – так само треба буде зареєструватися в електронному кабінеті, з правом подання позовів у паперовій формі, яке діятиме до 21.02.2024 р. 

Але, навіть зараз, у перехідний період, варто врахувати, що  разі, якщо ви подали позов через ЄСІТС, то все подальше листування зі судом здійснюватиметься виключно через  електронний кабінет. Тож не забуваймо туди частіше заглядати!

Наведені вище вимоги стосуються й подання апеляційних та касаційних скарг до апеляційних судів та ВС.

Важливо! У системі ЄСІТС є можливість сплати судового збору після виконання всіх вимог щодо формування позовної заяви в електронному кабінеті. Сума судового збору розраховується автоматично та зазначається у графі «До сплати». При цьому, якщо ви не погоджуєтесь зі сумою судового збору та потрібно внести іншу суму, замість вказаної системою, слід проставити відмітку «Я хочу сплатити іншу суму» та власноруч зазначити потрібну цифру. Якщо заявник звільнений від судового збору, про це обов’язково вказують у позовній заяві зі зазначенням підстав для такого звільнення. В електронному кабінеті можна також завантажити квитанцію за вже сплаченим судовим збором.

 

Як бути зі судовими повістками?

Оскільки для фізосіб мати електронний кабінет в ЄСІТС не обов’язково, то у разі трудових спорів та спорів з податковими та іншими державними органами, судові повістки направлятимуться:

1) за наявності в особи електронного кабінету - шляхом надсилання повістки до її електронного кабінету;

2) за відсутності в особи електронного кабінету - шляхом надсилання повістки рекомендованою кореспонденцією (листом, телеграмою), кур’єром зі зворотною розпискою за адресами.

Для судів загальної юрисдикції (для трудових спорів та інших спорів за участі фізичних осіб) судова повістка разом з копіями відповідних документів надсилається до електронного кабінету відповідного учасника справи, а в разі його відсутності - разом із розпискою рекомендованим листом з повідомленням про вручення або кур’єром за адресою, зазначеною стороною чи іншим учасником справи.

 

Як буде зі судовими рішеннями?

Головна проблема отримання судового рішення – це можливість його передати у виконавчу службу чи приватному виконавцю. І отримання судового рішення саме в електронному  кабінеті викликало багато питань. 

Втім, як це буде на практиці з 21.02.2024 р., ми побачимо. А наразі, в перехідний період, в системі ЄСІТС передбачається, що:

  1. Приватні виконавці та виконавці з органів виконавчої служби мають також зареєструвати свої електронні кабінети. 
  2. Суди надсилають копію (текст) судового рішення до Єдиного державного реєстру судових рішень та Єдиного державного реєстру виконавчих документів, до його електронного кабінету, а в разі відсутності електронного кабінету - рекомендованим листом із повідомленням про вручення.
  3. Одночасно судові рішення в електронній та паперовій формі не видаються.
  4. Виконавчі документи також видаються в електронній або у паперовій формі.

 

Як зареєструватись в електронному кабінеті?

Зробимо коротенький огляд реєстрації в електронному кабінеті та самого електронного кабінету.

Крок 1. Реєстрація в електронному кабінеті.

Загалом порядок реєстрації в електронному кабінеті доволі простий:

  1. Зайти на сторінку ЄСІС. 
  2. Скористатись файловим ключем у форматі : .jks, .pfx, .pk8, .zs2, .dat або авторизуватись з ID.gov.ua. Система дозволяє авторизуватись за допомогою токена, хмарне сховище, файловий носій або Дія.Підпис.
  3. Зайти в систему та виконати всі необідні дії для реєстрації – фізособа та ФОПи реєструються за допомогою ІПН, юрособа – за ЄДРПОУ.
  4. У процесі реєстрації ви можете вказати, чи ви є фізособою чи ФОПом. Проте надалі, якщо через електронний кабінет буде подаватись заява від фізособи чи ФОПа, потрібно про це поставити відповідну відмітку. 

Крок 2. Як створити заяву та подати її в електронному кабінеті.

Порядок створення заяви до суду детально наведений за посиланнямВарто пам’ятати, що: 

  • в електронному кабінеті є відповідні типи заяв, якими ви можете скористатись. Відповідно до обраного типу заяви система надає перелік лише тих судів, в які таку заяву можна подати. Якщо в переліку судів відсутній потрібний вам суд, ймовірно що вами обрано шаблон заяви неправильний, або ви обрали не той суд;
  • вам потрібно обрати суд (регіон суду), до якого ви плануєте звернутись, та спосіб подання заяви: «Особисто» або «Як представник (захисник)»; 
  • надалі ви можете скористатись кнопкою «Наступний крок» або у разі необхідності повернутися до попереднього кроку, натиснувши  кнопку «Повернутись»;
  • в електронному кабінеті ви можете внести відомості про свого представника (адвоката тощо) та надати йому доступ до вашого кабінету,
  • у більшості розділів електронного кабінету наявні відеоінструкції для полегшення розуміння всіх дії та правильного створення документів, їх надсилання та видалення.

Крок 3. Уважно вивчити всі розділи електронного кабінету та скористатись підказками та відеоінструкціями.

Загалом пройдемося по розділах, які наявні на сьогодні в електронному кабінеті системи ЄСІС:

  • У розділі «Повідомлення» ви будете бачити всі повідомлення, що будуть надсилатись судами.
  • У розділі «Мої справи» будуть відображатись ваші судові справи та справи, до яких вам надано доступ.
  • У розділі «Заяви» ви будете бачити створені вами заяви, а також можна створити власні заяви та скористатись переліком доступних в ЄСІС заяв.
  • У розділі «Документи сторін» буде відображено документи (позовні заяви), надіслані іншими сторонами судового процесу перед відправкою до суду – фактично ви отримаєте документи від ваших контрагентів та знатимете про подання проти вас позову.
  • У розділі «Довіреності» ви можете створювати, додавати та анульовувати довіреності.
  • У розділі «Відезв’язок» ви матимете можливість участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.
  • У розділі «Наявність кабінету» ви також можете з’ясувати наявність електронного кабінету у вашого контрагента/відповідача та насилати йому копії документів, якщо цього вимагає процесуальний кодекс. Ознайомитись з інструкцією можна за посиланням.
  • У розділі «Профіль користувача» ви можете через підрозділ «Мобільні пристрої» за допомогою QR-коду встановити мобільний додаток «єСуд» на свій телефон та отримувати вчасно повідомлення на своєму гаджеті.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»