• Посилання скопійовано

Документальне оформлення відряджень: пам’ятка від редакції

Які документи потрібно створювати під час направлення працівників у відрядження? Чи є обов’язковим Положення про відрядження? Що зі складанням авансових звітів?

Документальне оформлення відряджень: пам’ятка від редакції

Відрядження вимагає не тільки виконання службового завдання, а і правильно оформлених документів — і щодо понесених витрат, і щодо самого звіту працівника, і щодо виконання роботодавцем гарантій, встановлених працівникові під час відрядження.

Спочатку зупинимося на трудових гарантіях відряджених працівників та окремих категорій працівників.


Які гарантії мають відряджені працівники? 

Всі гарантії і компенсації встановлено ст. 121 КЗпП. Зокрема, працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку зі службовими відрядженнями.

Також працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати з наймання житлового приміщення в порядку і розмірах, встановлених законодавством.

Цією ж нормою встановлено вимоги щодо збереження місця роботи на час відрядження та правила оплати праці.

Окремих правил направлення працівників у відрядження під час війни Закон №2136 не встановлює. Тож треба орієнтуватися на загальні правила оформлення та направлення.


Обмеження щодо направлення у відрядження

Відповідно до ст. 176 КЗпП не допускається направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років. Вік «до 3-х років» — це період від дня народження дитини до дня, коли їй виповнюється 3 роки включно. 

З наступного дня зазначена заборона не діє і можна застосовувати норму ст. 177 КЗпП, проте під час оформлення наказу на відрядження жінки роботодавець повинен враховувати, що жінок, які мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю, не можна направляти у відрядження без їхньої згоди.

Відмова жінки від службового відрядження не може кваліфікуватися роботодавцем як порушення трудової дисципліни.

А тепер повернемося до документального оформлення відряджень. 

Щоб спростити цей процес і зробити його однаковим чи зафіксувати на всі випадки життя, краще оформити Положення про відрядження та діяти вже за його змістом. Втім, це не обов’язково і нюанси оформлення і проведення відрядження можна прописувати в кожному наказі на відрядження окремо. 

При цьому потрібно мати на увазі: Інструкція №59 поширюється тільки на бюджетні організації. Але заборони щодо дотримання вимог Інструкції №59 при складанні внутрішнього розпорядчого документа про відрядження немає.


Внутрішнє положення про відрядження

Отже, кожне підприємство може використати Інструкцію №59 на свій розсуд у межах тих норм, які не стосуються саме бюджетних установ.

У самостійно розробленому положенні про відрядження необхідно прописати:

  • порядок направлення працівників у відрядження;
  • терміни та випадки звітування;
  • порядок відшкодування витрат на відрядження та їх документальне підтвердження;
  • розмір добових в розрахунку за кожен такий день з уточненням оподаткування (адже не оподатковується сума добових у діапазоні пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ). При цьому розмір добових не обов'язково становить однакову суму, добові можуть залежати від посади працівника або напрямку відрядження чи інших факторів;
  • правила подання авансового звіту до бухгалтерії.

У ньому також має бути прописано особливості документування відряджень.

При цьому слід пам'ятати про норми ПКУ, що стосуються відряджень.

Податкові орієнтири при розробленні положення про відрядження такі:

  • пп. 164.2.11 — застосування підвищувального коефіцієнта при визначенні бази оподаткування для коштів, надміру витрачених платником податків під час відрядження;
  • пп. 165.1.11 — включення/невключення до доходу працівника коштів, отриманих на відрядження;
  • пп. 170.9.2пп. 170.9.3 — подання підзвітною особою Звіту про використання коштів, виданих на відрядження;
  • пп. 170.9.1 — оподаткування ПДФО суми перевищення розміру добових витрат на відрядження понад установлені максимальні норми;
  • пп. 170.9.1 — обов'язковість наявності наказу про відрядження для виплати добових.

Документальне оформлення відрядження

Документи для відрядження можна поділити на такі групи:

  1. ті, що підтверджують факт відрядження: наказ (розпорядження) керівника про направлення працівника у відрядження із зазначенням мети та/або службового завдання (доручення), маршруту і терміну відрядження та суми, що відшкодовується без документального підтвердження;
  2. ті, що підтверджують зв'язок відрядження з основною діяльністю платника податку: звіт про відрядження, документи щодо фактичних цивільно-правових відносин (договори, контракти), інші підтвердні документи.

 

Конкретний працівник їде у відрядження: які документи оформлюємо?

  1. Наказ (розпорядження) про відрядження — обов'язковий документ відповідно до пп. 170.9.1 ПКУ. Але зміст наказу цією нормою не встановлено. Проте з огляду на мету його складання у ньому слід зазначити:

— ПIБ і посаду відрядженого працівника;

— пункт призначення (місто, область);

— мету відрядження;

— назву підприємства, на яке відряджається працівник;

— строк відрядження;

— розмір добових;

— інші умови відрядження.

  1. Кошторис витрат на відрядження (довідка-розрахунок) — обов'язковий винятково для бюджетників (п. 6 р. I та п. 1 р. III Інструкції №59). Небюджетні підприємства мають право його складати, але це не є їхнім обов'язком. Нагадаємо, що ще з 3 червня 2019 року банки вживатимуть заходів для вивчення клієнтів — суб'єктів господарювання, які отримують у банку готівку для подальшого здійснення готівкових розрахунків, щоб спростувати або підтвердити підозри щодо здійснення клієнтом фінансових операцій з ознаками фіктивності. Це передбачає п. 111 Інструкції щодо ведення касових операцій банками в Україні. 

Зокрема, з урахуванням ризик-орієнтованого підходу банк має отримувати від клієнта підтвердні документи, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки. Відповідно, саме кошторис зможе бути підставою для отримання у банку грошей на відрядження.

У цьому документі повинні зазначатися суми витрат, які передбачено для конкретного відрядження.

  1. Завдання на відрядження також не є обов'язковим документом, оскільки мету відрядження зазначають у наказі на відрядження. Але якщо у внутрішньому положенні прописано необхідність деталізації завдання, то потрібно окремо скласти завдання на відрядження.
  2. Посвідчення про відрядження — вже давно не є обов'язковою формою. Її свого часу було затверджено наказом ДПАУ від 28.07.1997 №260, але згідно з наказом Мінфіну від 21.06.2011 №738 з 22.07.2011 вона втратила чинність.
  3. Звіт про виконану у відрядженні роботу — необов'язковий документ, але його наявність допоможе підсумувати виконану у відрядженні роботу. Його складають у довільній формі з розкриттям обсягу виконаної у відрядженні роботи.
  4. Журнал реєстрації відряджень — необов'язковий документ. Такий журнал узагальнює інформацію про всі відрядження на підприємстві. Але знову ж таки, якщо у внутрішньому положенні про нього є згадка, то потрібно його завести та заповнювати. У такому разі це буде обов'язком працівника кадрової служби, адже саме він має всю необхідну інформацію про відрядження.
  5. Авансовий звіт (але закон вже не вимагає оформлювати його після кожного відрядження!).

Відповідно до пп. 170.9.4 ПКУ авансовий звіт складається та подається у строки, визначені пп. 170.9.3 ПКУ, працівником (у паперовій або електронній формі (з дотриманням вимог Законів №851 та №2155 за формою, встановленою Мінфіном. Але само подання вимагається у разі:

а) наявності оподатковуваного доходу, визначеного відповідно до пп. 170.9.1 ПКУ, з метою розрахунку суми податку;

б) використання платником податку готівки понад суму добових витрат (включаючи отриману із застосуванням платіжних інструментів).

У разі якщо під час відрядження або виконання окремих цивільно-правових дій платник податку застосував платіжні інструменти, включаючи корпоративні (бізнесові) платіжні інструменти або особисті платіжні інструменти, чи їх реквізити, для проведення розрахунків у безготівковій формі та/або для отримання готівки в межах суми добових витрат та за відсутності оподатковуваного доходу Звіт не складається і не подається.

Форму Звіту та Порядок його складання затверджено наказом Мінфіну від 28.09.2015 №841 (у редакції наказу Мінфіну від 09.05.2023 №239).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»