• Посилання скопійовано

Правила підписання керівником підприємства касових документів: роз'яснює НБУ

Підпис керівника на видаткових касових документах має бути обов'язково

Правила підписання керівником підприємства касових документів: роз'яснює НБУ

Нацбанк у листі від 01.08.2014 р. № 11-117/41539 роз'яснив, що на підприємствах, які мають одного касира, у разі потреби тимчасової його заміни, виконання його обов'язків покладається на іншого працівника за письмовим наказом керівника. З цим працівником укладається договір про повну матеріальну відповідальність на час виконання ним обов'язків касира.

Підприємства, штатним розписом яких не передбачено посади касира, виконання його обов'язків можуть покладати відповідно до письмового розпорядження керівника на бухгалтера чи іншого працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність.

Таким чином, на підприємствах, у разі потреби тимчасової заміни касира або відсутності посади касира, виконання його обов'язків може покладатися за письмовим наказом керівника на бухгалтера (у тому числі залученого на договірних засадах) або іншого працівника, з укладанням договору про повну матеріальну відповідальність. При цьому підпис керівника на видаткових касових документах має бути обов'язково.

Крім того, на думку фахівців НБУ, керівник, за наявності на підприємстві посад головного бухгалтера та касира, не має права одноосібно підписувати касові документи. Водночас, у разі відсутності на підприємстві інших працівників, керівник має право підписувати касові документи одноосібно, як керівник підприємства.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»