• Посилання скопійовано

Первинку доведеться зберігати 5 років: новації законопроєкту

Планується збільшити з 3-х до 5-и років строк обовʼязкового зберігання всіх первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності та документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків. Така вимога буде міститися у законопроєкті №8131 до ІІ читання

Первинку доведеться зберігати 5 років: новації законопроєкту

Мова йде про збільшення з 3-х до 5-и років обов'язкового строку зберігання всіх первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності та документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Про це наголосила Южаніна у своєму Телеграм-каналі.

Така норма міститься у прийнятому в першому читанні урядовому законопроєкті №8131, який зараз готується в податковому комітеті до другого читання. Про прийняття законопроєкту у І читанні ми писали тут.

На робочих групах Мінфін та Державна податкова служба обґрунтовують збільшення такого строку необхідністю виконання міжнародних зобов'язань України щодо надання податкової інформації про нашого платника податків за 5-річний період на запит податкового органу іншої країни, а аргументи щодо необхідності диференційованого підходу не чують.

Це зрозуміло, йдеться про документи щодо експортних чи імпортних операцій, контролю за трансфертним ціноутворенням, діяльності нерезидентів через постійні представництва, контрольованих іноземних компаній, юридичних осіб, засновниками яких є нерезиденти тощо.

За позицією Южаніної,  запропонована вимога для платників, які не проводять операцій, які можуть зацікавити податкові органи інших країн, виглядає абсурдом, особливо на тлі того, що 3-річний строк позовної давності при проведенні податкових перевірок не збільшується.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»