• Посилання скопійовано

Декларуємо доходи від здавання в найм житла!

Новий порядок декларування та сплати податку на доходи фізичних осіб за операціями здавання фізичними особами житла в найм діє з 01.01.2011 р., з моменту набрання чинності ПКУ від 02.12.2010 р. №2755-VІ (зі змінами та доповненнями).

Згідно з п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, дохід від надання майна у лізинг, оренду або суборенду (термінове володіння і/або користування), визначений у порядку, встановленому пунктом 170.1 статті 170 ПКУ. Згідно з пп. 170.1.5 ст. 170 ПКУ, якщо орендар є фізособою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник-орендодавець.

1. При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в терміни, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: впродовж 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого впродовж звітного податкового року податку і податкового зобов’язання за наслідками такого року відображаються у річній податковій декларації, яка подається до 1 травня наступного року за звітним.

2. У разі здійснення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об’єктів нерухомості нотаріус зобов’язаний надіслати інформацію про такий договір до органу ДПС за податковою адресою платника податків — орендодавця формою і способом, що встановлені КМУ. За порушення порядку і/або термінів подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку і/або термінів подання податкової звітності.

Неподання або невчасне подання вищезгаданої декларації тягне за собою накладення штрафу у розмірі 170 грн відповідно до п. 120.1 ст. 120 ПКУ.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»