• Посилання скопійовано

Відображення продажу авто за дорученням у декларації про доходи

Фізособа надала доручення на автотранспортний засіб (АТЗ) іншій фізособі. Згідно з цим дорученням фізособа-покупець зняла з реєстрації цей АТЗ в органах ДАІ за місцезнаходженням фізособи-продавця і оформила договір купівлі-продажу (довідка-рахунок) у торговельній організації за місцезнаходження фізособи-покупця. Податок на доходи від продажу рухомого майна було сплачено фізособою-покупцем від імені фізособи-продавця до місцевого бюджету за місцезнаходженням фізособи-покупця та торговельної організації (при цьому у банківській квитанції зазначено як платника прізвище, ініціали та ідентифікаційний код фізособи-продавця). 9 лютого 2012 р. фізособа-продавець подала до ДПІ податкову декларацію про майновий стан із додатками 2 та 7 за 2011р.

Запитання: чи слід було відображати такий продаж АТЗ у додатку 2 у рядку 2 до податкової декларації? До якого місцевого бюджету слід було сплачувати податок: за місцезнаходженням фізособи-продавця чи за місцезнаходженням торговельної організації та фізособи-покупця? Чи правильно було сплачено податок? Якщо ж такий продаж АТЗ потрібно було відображати у додатку 2 у рядку 2 та податок сплачено правильно, то у якому з рядків (5 чи 6) додатка 2 слід відображати суму податку, що підлягає сплаті? Чи торговельна організація у цьому випадку вважається податковим агентом виходячи з реквізитів платника, зазначених у банківській квитанції? Чи слід відображати сплату податку у декларації та додатках?

Ви правильно відобразили операцію з продажу автотранспортного засобу у додатку 2 до декларації про майновий стан і доходи «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих від операцій з продажу (обміну) нерухомого та/або рухомого майна» у рядку 2 «об’єкти рухомого майна».

Фізична особа у разі нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу рухомого майна з іншою фізичною особою є відповідальною за нарахування й утримання податку на доходи фізичних осіб та сплачує (перераховує) його до відповідного бюджету за місцем нотаріального посвідчення такого договору (пп. «б» пп. 168.4.5 п. 168.4 ст. 168 ПКУ):

Враховуючи вищезазначене, дохід, отриманий фізособою від продажу об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року іншій фізособі, оподатковується за ставкою 5%.

Крім того, податок на доходи фізичних осіб сплачується (перераховується) фізособою до відповідного бюджету за місцем нотаріального посвідчення договору (до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу рухомого майна).

Відповідно до п. 173.3 ст. 173 ПКУ, у разі якщо об’єкт рухомого майна продається (обмінюється) за посередництвом юрособи (її філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу) або представництва нерезидента чи фізособи-підприємця, такий посередник виконує функції податкового агента щодо подання до органу ДПС інформації про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку, а платник податку під час укладення договору зобов’язаний самостійно сплатити до бюджету податок з доходу від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна.

Крім того, необхідно у рядку 5 «утриманого (сплаченого) податковим агентом» додатка 2 відобразити суму податку, яку було сплачено при продажу автотранспортного засобу. Також слід було відобразити у рядку 10 розділу V податкової декларації суму податку, сплаченого платником податку самостійно на дату подання декларації.

За матеріалами веб-конференції заступника голови ДПС у Київській обл. В. Пєхової

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»