• Посилання скопійовано

Декларування доходів громадян у запитання-відповідях

Наближається до завершення кампанія «Декларування доходів громадян 2012», проте у декларантів ще виникають деякі запитання. Фахівці Управління масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПС у Львівській області надають роз’яснення на найактуальніші питання, з якими звертаються громадяни під час консультацій:

У 2012 році подають декларацію за новою формою, до якої є низка додатків. Хто повинен подавати додаток 7?

Форму податкової декларації про майновий стан і доходи та докладну інструкцію щодо її заповнення затверджено Наказом Мінфіну України від 07.11.2011 р. №1395 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованим у Мін’юсті України 27.12.2011 р. за №1532/20270, зі змінами, внесеними Наказом Мінфіну України від 03.02.2012 р. №84 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2011 №1395».

Додаток 7 до декларації заповнюють та подають лише державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, особи, які претендують на зайняття посад державного службовця або в органах місцевого самоврядування; судді, кандидати на обрання суддею, народні депутати України, кандидати на пост Президента України, кандидати у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, міських рад та на посаду сільського, селищного, міського голови.

При цьому вищезазначені особи заповнюють та подають лише додаток 7 до декларації без заповнення і подання декларації та додатків 1 — 6 до неї.

Якщо обов’язок щодо подання декларації для осіб, зазначених у абзаці 1 цього пункту, встановлено розділом IV Кодексу, такі особи також заповнюють і подають декларацію та відповідні додатки до неї.

За навчання своєї дитини сплачує фізична особа — підприємець . Чи має вона право на податкову знижку?

Згідно з п. 166.3 ст. 166 розділу IV Податкового Кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — Податковий кодекс), платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 цього Кодексу, фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати.

Разом з тим, відповідно до пп. 166.4.2 п. 166.4 статті 166 Податкового кодексу, загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суму річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 статті 164 Податкового кодексу.

Згідно з пп. 14.1.48 п. 14.1 статті 14 Податкового кодексу заробітна плата з метою розділу IV цього Кодексу — основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму відповідно до закону.

Таким чином, фізична особа — підприємець не має права на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності.

Фізична особа планує у поточному році продати будинок, господарсько-побутові споруди та земельну ділянку, на якій розташовано будинок. Земля перебуває у власності 5 років, а будинок — 2 роки. Чи потрібно сплачувати податок на доходи фізичних осіб у такому випадку?

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим будинком (пп. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу) та продаються разом з ним, з метою оподаткування окремо не визначається.

Відповідно до п. 172.2 ст. 172 Податкового кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного року більш як одного об’єкта нерухомості, зазначеного у п. 172.1 цієї статті, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у цьому пункті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 цього Кодексу (5%).

Податковим кодексом визначено, що з метою оподаткування об’єкти нерухомості у вигляді житлового будинку з господарсько-побутовими спорудами, який перебуває у власності платника податку менше ніж три роки, та земельної ділянки (з урахуванням норм ст. 121 Земельного кодексу), на якій розташована така нерухомість та яка перебуває у власності у такого платника понад три роки, розглядаються окремо з відповідним їх оподаткуванням.

Тобто дохід, отриманий від продажу житлового будинку з господарсько-побутовими спорудами, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 Податкового кодексу, а саме 5%. Дохід, отриманий від відчуження земельної ділянки, на якій розташовано будинок, не підлягає оподаткуванню.

Чи обкладається податком на доходи фізичних осіб дохід у вигляді подарунка, отриманий платником податку від фізичної особи — резидента, що не є членом сім’ї першого ступеня споріднення, та за якою ставкою?

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок (або в результаті укладення договору дарування) від фізичних осіб, встановлено п. 174.6 ст. 174 розд. ІV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ, зі змінами та доповненнями (далі — Податковий кодекс).

Кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. IV Податкового кодексу для оподаткування спадщини. Згідно з пп. 174.2.2 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу вартість будь-якого об’єкта спадщини (подарунка), що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця (дарувальника) першого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 Податкового кодексу.

Таким чином, фізичні особи — резиденти, які отримують подарунок від фізичної особи — резидента, але не належать до членів сім’ї першого ступеня споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від вартості будь-якого подарунка.

Чи підлягає оподаткуванню дохід, отриманий від продажу власної сільськогосподарської продукції?

Відповідно до пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VІ, зі змінами та доповненнями, до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається дохід від відчуження безпосередньо власником сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) ним на земельних ділянках, наданих йому в розмірах, установлених Земельним кодексом України від 25.10.2001 р. №2768-III, для ведення особистого селянського господарства, якщо їх розмір не було збільшено в результаті отриманої у натурі (на місцевості) земельної частки (паю), для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибних ділянок), ведення садівництва та індивідуального дачного будівництва. Отримувач таких доходів подає податковому агенту довідку про своє право на отримання доходу у джерела його виплати без сплати податку.

Як оподатковуються іноземні доходи та які документи потрібні під час подання податкової декларації, якщо суми були оподатковані за кордоном?

Іноземні доходи у складі річного оподатковуваного доходу 2011 року підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб за ставкою 15%. У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці іноземних доходів перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17% суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15%.

У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

За відсутності у платника податку підтвердних документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції такий платник зобов’язаний подати до органу ДПС за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену Податковим кодексом України та іншими законами.

Який порядок оподаткування подарованого батьком автомобіля?

Статтею 174 Податкового кодексу встановлено порядок оподаткування доходів, одержаних у вигляді подарунків, п. 174.6 якої передбачено, що кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими для оподаткування спадщини.

Дохід у вигляді вартості подарованого майна у межах, що підлягає оподаткуванню, включається до складу загального річного доходу платника податку і відображається ним у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Ставка оподаткування доходів, отриманих платником податку, встановлюється залежно від об’єкта, подарованого платнику податку, та ступеня споріднення з дарувальником.

Дохід у вигляді вартості подарованого автомобіля від батька, який є членом сім’ї першого ступеня споріднення, включається до складу загального річного оподатковуваного доходу та відповідно до пп. «а» пп. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу підлягає оподаткуванню за нульовою ставкою.

Зазначимо, що від подання податкової декларації звільнено спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою.

При цьому нотаріус, який посвідчив договір дарування, зобов’язаний надіслати про нього інформацію у податковому розрахунку за ф. №1ДФ з ознакою доходу «113».

Минулого року я перерахував 2000 грн благодійному фонду. Чи можу я у 2012 році отримати податкову знижку? Які підтвердні документи мені потрібно подати до податкової?

Відповідно до пп. 166.3.2 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), платник податку має право включити до податкової знижки за наслідками звітного податкового року суму коштів або вартість майна, переданих платником податку у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, зареєстрованим в Україні та внесеним до Реєстру неприбуткових організацій та установ на дату передачі таких коштів та майна, у розмірі, що не перевищує 4% від суми його загального оподатковуваного доходу такого звітного року.

Щодо підтвердних документів, то згідно з пп. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ до податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та їхнього покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково має бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання). При цьому ст. 729 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року №435-IV, зі змінами та доповненнями (далі — ЦКУ), передбачено, що пожертвою є дарування нерухомих та рухомих речей, зокрема грошей та цінних паперів, особам, встановленим частиною 1 ст. 720 ЦКУ, для досягнення ними певної, наперед обумовленої мети. Договір про пожертву є укладеним з моменту прийняття пожертви. До договору про пожертву застосовуються положення про договір дарування, якщо інше не встановлено законом.

Якщо під час нотаріального оформлення подарунка громадянин сплатив податок, чи виникає обов’язок подавати декларацію?

Відповідно до п. 179.2 ст. 179 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (зі змінами та доповненнями) обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими було сплачено податок.

Отже, у Вашому випадку декларацію подавати не потрібно.

Чи потрібно декларувати отриману минулого року від організації допомогу у розмірі 1,5 тис. грн?

З метою оподаткування благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову.

Цільовою є благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

Підпунктом 170.7.3 пункту 170.7 статті 170 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ, зі змінами та доповненнями, передбачено, що у разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника — фізичної чи юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом 1 підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 цього Кодексу. У 2011 році такий граничний розмір становив 1320 грн (941 грн х 1,4).

Таким чином, у разі отримання фізособою протягом 2011 року нецільової благодійної допомоги у загальній сумі, що перевищила 1320 грн, така фізособа зобов’язана подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок з суми перевищення.

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»