• Посилання скопійовано

Фізособи та підприємці по-різному звітують про оренду землі

Коли фізична особа — підприємець має подати податкову декларацію та сплатити орендну плату відповідно до договору оренди земельної ділянки державної або комунальної власності?

Пунктом 286.2 ст. 286 ПКУ встановлено, що платники плати за землю (крім фізосіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за відповідною формою з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом із нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.
Податкове зобов’язання з плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.
Органи ДПС щороку до 1 травня здійснюють облік фізичних осіб — платників податку та нарахування відповідних сум податку.
До 1 липня поточного року органи ДПС видають платникові податкове повідомлення-рішення про сплату податку за відповідною формою.
Таким чином, якщо договір оренди земельної ділянки державної або комунальної власності оформлено на фізичну особу — підприємця, то такий підприємець подає до органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю та сплачує земельний податок щомісяця протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. А якщо такий договір оренди оформлено на фізособу, то нарахування сум податку провадиться органами ДПС, які видають податкові повідомлення-рішення платникові до 1 липня поточного року. Земельний податок сплачується протягом 60 днів з дня вручення зазначеного повідомлення-рішення.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»