• Посилання скопійовано

Чи подавати декларацію про доходи у разі отримання одночасно зарплати та доходу від оренди

Якщо фізособа протягом звітного року отримувала зарплату від одного роботодавця, а також доходи від надання нерухомості в оренду від податкових агентів, незалежно від їх кількості, то у такої особи не виникає обов’язку, щодо подання декларації про доходи

Чи подавати декларацію про доходи у разі отримання одночасно зарплати та доходу від оренди

ДФС у м. Києві у листі від 15.03.2016 р. №2047/К/26-15-13-04-14 нагадує, що платники ПДФО зобов’язані подавати річну декларацію, якщо протягом такого податкового (звітного) року оподатковувані доходи нараховувалися у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами одночасно двома або більше податковими агентами. При цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує 120 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2015 р. – 14 6160 грн).

Щодо оренди, то податківці зауважують, що  договори оренди нерухомого майна відносяться до договорів цивільно-правового характеру. Однак, предметом договору про надання послуг та договору найму є різні об’єкти цивільних прав.

Так, предметом договору оренди може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ), а відповідно предметом договору про надання послуг є послуга, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності.

Отже, договір найму (оренди) не може бути віднесений до договору про надання послуг.

Отже, якщо фізична особа протягом звітного року отримувала доходи у вигляді заробітної плати від одного роботодавця, а також доходи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) від податкових агентів, незалежно від їх кількості, то у такої особи не виникає обов’язку, щодо подання річної декларації про майновий стан і доходи.

Читайте також:

Аналітичний матеріал від редакції ДК: декларування доходів фізосіб за 2015 рік

Новини на тему:

 - Особливості заповнення додатків до декларації про майновий стан і доходи

 - Декларація про доходи за 2015 рік: приклад заповнення від податківців

 - Річне декларування доходів підприємців на загальній системі - у запитаннях-відповідях 

 - Декларуємо іноземні доходи: зразок заповнення декларації від ДФС 

 - Декларуємо дохід від провадження підприємницької діяльності: приклад від ДФС 

 - Особливості кампанії декларування у 2016 році  

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: ГУ ДФС у м. Києві

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»