• Посилання скопійовано

Заповнюємо звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів

Як правильно заповнити звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів у Фонд соціального захисту інвалідів? Яка відповідальність за його неподання і недотримання річного нормативу з працевлаштування інвалідів?

Заповнюємо звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів

Підприємства (підприємці) із середньообліковою кількістю штатних працівників облікового складу в рік від 8 до 25 осіб повинні забезпечити 1 робоче місце для працевлаштування інваліда, - про це повідомляє Держпраці у Івано-Франківській області. 

Якщо цей показник досягає 25 і більше осіб, то норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів збільшиться до 4%.

Тому, звітувати слід усім суб’єктам господарювання, де працює 8 і більше осіб (п. 1 Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджений постановою Кабміну від 31.01.07 р. №70.

Подавати (надсилати рекомендованим листом) звіт за формою №10-ПІ потрібно щороку до 1 березня наступного після звітного періоду. У самій формі Звіту написано «не пізніше 1 березня». Датою надходження Звіту вважають дату подання його роботодавцем до відділення Фонду. Якщо Звіт надсилають поштою – дата на поштовому штемпелі. В електронному вигляді Звіт не подають.

До рядка 01 записують середньооблікову кількість штатних працівників облікового складу за звітний рік. При цьому, працевлаштованих інвалідів також включають для розрахунку цього показника.

В рядок 02 записують середньооблікову кількість штатних працівників за рік, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність (тобто інвалідів, які працюють на підприємстві). Ці два показники визначають згідно з Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату України від 28.09.05 р. №286. При цьому пам’ятайте:

  • зовнішніх сумісників та працівників, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами або по догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого законодавством або колективним договором, включаючи тих, хто усиновив дитину безпосередньо з пологового будинку, при обчисленні середньооблікової кількості не враховують (пп. 2.6.1 та пп. 3.2.2 Інструкції № 286); 
  • штатних працівників, включно й інвалідів, які працюють на умовах неповного робочого часу (на 0,5, 0,25 ставки) до розрахунку включають як цілу одиницю.

У рядку 03 фіксують річний норматив із працевлаштування інвалідів для підприємства (підприємця). Роботодавці з кількістю працюючих від 8 до 25 осіб записують «1». А підприємства, де наприклад, 53 особи, множать інформацію з рядка 01 на 4%. Результат – 2,12 особи округляється до цілого та записується в рядок 03 цифра «2».

Далі порівнюють показник рядка 02 і 03, тобто фактичну кількість працевлаштованих інвалідів і норматив. Якщо значення рядка 03 більше рядка 02, то норму не виконано і необхідно самостійно обчислити й сплатити адміністративно-господарську санкцію.

Штраф за невиконання нормативу з працевлаштування інвалідів за звітний рік потрібно перерахувати Фонду соціального захисту інвалідів до 15 квітня наступного за звітним.

Розмір стягнення залежить від кількості працюючих на підприємстві й становить для роботодавців із середньообліковою чисельністю штатних працівників:

  • від 8 до 14 осіб – половину середньорічної заробітної плати на підприємстві;
  • 15 і більше осіб – середньорічну заробітну плату на підприємстві за кожне місце, не зайняте інвалідом (ч.1 ст.20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів» від 21.03.91 р. №875-XII (далі – Закон про захист інвалідів).

Тобто для розрахунку штрафу потрібно знайти середньорічну зарплату (рядок 05). Для цього слід суму фонду оплати праці (яка фіксується в тисячах грн у рядку 04 на підставі даних бухгалтерського обліку про нараховану заробітну плату працівників із рядка 01) поділити на значення рядка 01 і помножити на 1000 грн. Далі ті, у кого в рядку 01 вказано 15 осіб або більше, множать суму з рядка 05 на кількість не працевлаштованих інвалідів (рядок 03 «-»  рядок 02) і вписують цю суму до рядка 06. Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу за рік менше 15, до рядка 06 записують половину значення рядка 05.

Частиною 5 ст. 19 Закону про захист інвалідів передбачено, що виконанням нормативу робочих місць вважають працевлаштування підприємством інвалідів, для яких це місце роботи є основним.

Відповідальність за неподання Звіту несе посадова особа, яка має право приймати та звільняти з роботи, або фізособи – підприємці, які використовують найману працю, - у розмірі 170 – 340 грн (від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) (ст. 188-1 КУпАП).

Починаючи з 15 квітня наступного після звітного періоду, усім хто не сплатив адміністративно-господарську санкцію, нараховують пеню на повну суму недоїмки за весь її строк у розмірі 120% облікової ставки НБУ, що діяла на момент сплати (ч.2 ст.20 Закону про захист інвалідів).

 

Читайте також:

Держпраці про нюанси подання звіту за формою №10-ПІ>>>

Особливості роботи працівників, які стали інвалідами, перебуваючи в трудових відносинах>>>

 

Джерело: Держпраці у Івано-Франківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»