• Посилання скопійовано

Платники зобов’язані подати декларацію про доходи, якщо отримували їх без податкових агентів

Якщо у 2017 році платник податків отримував доходи лише за участі податкових агентів, подавати декларацію про доходи йому не потрібно. Якщо ж такі доходи він отримав без податкових агентів або отримав доходи, при отриманні яких особа зобов’язана подати декларацію, то така особа за результатами 2017 року повинна подати декларацію до 2 травня 2018 року

Платники зобов’язані подати декларацію про доходи, якщо отримували їх без податкових агентів

Про це розповів директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк в інтерв’ю виданню «Факти».

За його словами, до податкових агентів належать усі підприємства, підприємці, а також особи, які займаються незалежною професійною діяльністю, які нараховують та виплачують фізичним особам доходи у вигляді зарплатні, гонорарів, винагород за разову роботу, дивідендів, премій тощо. Саме такі податкові агенти відповідно до Податкового кодексу несуть відповідальність за нарахування та сплату ПДФО до бюджету.

Без участі податкових агентів можна отримати винагороди які виплачуються людям, що працюють за наймом у приватних осіб. Це – хатні робітниці, садівники, няні, гувернантки, будівельники тощо. Крім того, до таких доходів належать і кошти, які отримують люди від здачі свого житла в оренду.

При цьому податок сплачується не тільки при здачі в оренду житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок, а також при наданні в оренду транспортних засобів.

 

«Якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізична особа-підприємець, то податковим агентом є саме орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%. Якщо майно здається в оренду фізичній особі, то податок та військовий збір сплачує орендодавець», – пояснив Павло Дроняк.

 

Він також наголосив, що не потрібно декларувати доходи тим громадянам, які протягом року продали не більше одного житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, дачного будинку, а також земельної ділянки у розмірі, передбаченому для безкоштовної приватизації. При цьому таке майно має бути у володінні особи більше трьох років.  Також не оподатковується дохід, отриманий від продажу успадкованого майна.

Якщо ж людина продає другу квартиру за рік, то вона сплачує податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Не підлягають оподаткуванню також операції з продажу (обміну) протягом року одного легкового автомобіля та/або мотоцикла та/або мопеда. Разом з тим, продаж таких транспортних засобів більше ніж один раз на рік або продаж інших видів транспортних засобів підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

При цьому згідно з Податковим кодексом, нотаріус зобов’язаний перевіряти сплати податку перед тим, як завірити угоду купівлі-продажу. Після цього податок вважається сплаченим  і подавати декларацію громадянам не потрібно.

***

Також про те, коли декларація про майновий стан і доходи не подається, розповідали податківці тут>>

Граничні строки сплати податкових зобов’язань, визначених у декларації про доходи за 2017 рік, дивіться тут>>

Нагадаємо, що  звітувати про доходи за минулий рік потрібно за новою формою декларації. Як змінилася нова форма декларації про доходи - читайте в аналітиці від редакції та роз'ясненні ДФСУ.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»