• Посилання скопійовано

Як заповнити звіт про контрольовані операції у разі зміни назви та адреси контрагента

Податківці у своєму роз'ясненні зупинилися на правилах відображення в звіті про контрольовані операції особи - сторони контрольованої операції, яка протягом року змінила свою назву та адресу (при цьому код особи не змінився)

Як заповнити звіт про контрольовані операції у разі зміни назви та адреси контрагента

Податківці  у індивідуальній податковій консультації від 13.02.2018 р. №600/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадали правила заповнення звіту про контрольовані операції щодо зазначення назви обох сторін контрольованої операції. 

Пунктом 4 ч. І Порядку №8 визначено, що у заголовній частині наводяться дані про платника податків, який подає Звіт. В основній частині наводяться загальні відомості про операції з різними контрагентами, здійснені протягом звітного року. 

У додатку (додатках) наводяться дані про особу (осіб), які є сторонами контрольованої операції, та деталізовані відомості про контрольовану операцію(ії).

Пунктом 5 Порядку передбачено, що кількість додатків до Звіту відповідає кількості контрагентів - сторін контрольованих операцій.

Пунктом 2 частини III Порядку визначено, що у графі 2 Звіту "Загальні відомості про контрольовані операції" зазначається повне найменування особи - сторони контрольованої операції, яке зазначено у контракті/договорі.

На підставі цих правил податківці вважають, що платник податку на прибуток у графі 2 Звіту «Загальні відомості про контрольовані операції» у одному рядку через кому зазначає старе і нове найменування особи - сторони контрольованої операції, яка протягом року змінила свою назву та адресу, за умови, що не змінився код особи. 

При цьому у графі 4 Звіту "Загальні відомості про контрольовані операції" зазначається загальна сума контрольованих операцій з цим контрагентом. 

Чомусь про заповнення додатку щодо такого контрагента податківці нічого не вказали. Але у ньому також слід зазнати найменування особи. Тому вважаємо, що  у додатку до Звіту слід також зазначити як старе, так й нове найменування. При цьому не має потреби складати два додатка до Звіту щодо операцій з такою особою.

Якщо ж у підприємства змінюється не тільки назва й адреса, а ще й код, то у звіті слід буде відобразити два рядка та скласти два відповідних додатків до нього. 

Нагадаємо правила заповнення додатку "Інформація про пов’язаність осіб" до Звіту на підставі роз’яснення ДФС з підкатегорії 137.07 "ЗІР". Зокрема:

  • "Найменування особи" – наводиться повне найменування контрагента, зазначене в договорі з ним;
  • "Країна реєстрації" – назву країни слід зазначати українською мовою так, як вона зазначена в Національній статистичній класифікації "Класифікація країн світу", затвердженій наказом Держстату від 30.12.2013 р. №426;
  • "Код" – цифровий код країни згідно з Покажчиком цифрових кодів країн світу, визначеним пп. 2.1 Класифікації №426;
  • "Розмір володіння корпоративними правами" – інформація зазначається у відсотках із точністю до другого знака після коми.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»