• Посилання скопійовано

Вносимо зміни до фінзвітності: як подавати її до ДФС?

ДФСУ надала роз’яснення щодо порядку надання податківцям уточненої фінансової звітності платниками податку на прибуток

Вносимо зміни до фінзвітності: як подавати її до ДФС?

Податківці в індивідуальній консультації від 16.08.2018 р. №3559/6/99-99-15-02-01-15/ІПК наголосили, що помилки у фінзвітності можуть мати два види наслідків:

Але подавати уточнюючу фінансову звітність податківцям після внесення змін треба обов’язково.

 

Якщо виправлення помилки у фінзвітності призвело до змін в декларації

Податківці повідомили: якщо внаслідок виявлених у фінансовій звітності помилок підлягають уточненню показники декларації з податку на прибуток підприємств, таке уточнення здійснюється відповідно до положень ст. 50 ПКУ.

Нагадаємо, що за п. 50.1 ПКУ, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Отже, саме до такого уточнюючого розрахунку і слід додати виправлену фінансову звітність.

При цьому слід пам’ятати, що платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний:

  • або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. Цей штраф не застосовується у разі подання уточнюючого розрахунку до декларації з податку на прибуток за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування відповідно до статті 39 ПКУ у строк не пізніше 1 жовтня року, наступного за звітним;
  • або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Тобто у випадку саме такої помилки у платника податку на прибуток вже є вибір, що подавати – уточнюючий розрахунок чи виправляти помилку у наступній декларації. Але в будь-якому випадку, до поданої звітності із виправленнями слід додати і оновлену фінансову звітність, помилка в якій призвела до такого заниження.

 

Якщо виправлення помилки у фінзвітності  не призвело до змін в декларації

У цьому випадку слід діяти за роз’ясненнями, наданими у коментованому листі. А саме: відповідно до п. 46.2 ПКУ платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації з урахуванням вимог ст. 137 ПКУ.

Фінансова звітність, що складається та подається відповідно до цього пункту платниками податку на прибуток, є додатком до податкової декларації з податку на прибуток та її невід'ємною частиною.

Отже, при виявлені у фінансовій звітності помилок платником подається до контролюючих органів уточнююча декларація разом із уточнюючою фінансовою звітністю за відповідний звітний період.

Втім, раніше податківці зауважували, що платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.

Підтвердженням подання фінансової звітності разом з декларацією є позначка "+" в декларації у клітинці "ФЗ12" таблиці "Наявність додатків". Крім того, у таблиці "Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків - форм фінансової звітності12" наведено перелік форм фінансової звітності, яка складається та подається платниками податку на прибуток. Платником проставляється позначка у тих графах таблиці, що відповідають назвам форм фінансової звітності, поданої з декларацією.

При цьому платник податків відповідно до п. 46.4 ПКУ має право подати доповнення до такої уточнюючої або поточної декларації, складене за довільною формою з поясненням допущених помилок, виявлених у фінансових звітах. Про цей факт платник зазначає у спеціально відведеному місці у такій декларації. Про це податківці зазначали тут.

***

Читайте також: Зміни до НП(С)БО 1 та 2 – в дії з 3 серпня 2018 року! Набрав чинності наказ Мінфіну 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»