• Посилання скопійовано

Оприлюднення фінансової звітності: кому потрібно та з якого періоду?

Міністерство фінансів надало роз’яснення щодо того, хто та починаючи з якого періоду зобов’язаний опубліковувати свою фінансову звітність

Оприлюднення фінансової звітності: кому потрібно та з якого періоду?

В абз. 1 ч. 3 ст. 14 Закону про бухоблік наведено перелік осіб, які зобов'язані не пізніше ніж до 30 квітня 2019 року (оскільки дана норма набирає чинності з 01.01.2018 року) оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі), зокрема, це:

  • підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів);
  • публічні акціонерні товариства;
  • суб'єкти природних монополій на загальнодержавному ринку;
  • суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях.

Своєю чергою, зобов’язані не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі):

  • великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів;
  • середні підприємства;
  • інші фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств.

Такий обов’язок виникає у них лише з 1 січня 2019 року (відповідно опублікуванню підлягає звітність за 2019 рік).

Водночас Мінфін у листі від 07.12.2018 р. №35210-06-5/32299 зазначає, що великим підприємствам, які не є емітентами цінних паперів, та середнім  підприємствам, які вперше застосовують МСФЗ з датою переходу 01.01.2018 р. та перераховують проміжну фінансову звітність, річну фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за 2018 рік (включаючи вступний баланс на 01.01.2018 за МСФЗ згідно з вимогами МСФЗ 1рекомендують оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на веб-сторінці, починаючи з фінансової звітності за 2018 рік.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»