• Посилання скопійовано

Неправильно вказали у декларації суму податку з доходу нерезидента: як виправити?

У разі виправлення помилок з податку на прибуток, який утримується при виплаті доходів нерезидентам, слід заповнити рядок 31 уточнюючої декларації

Неправильно вказали у декларації суму податку з доходу нерезидента: як виправити?

Офіс великих платників податків ДФС розповідає, що відомий імпортер алкогольних напоїв у звітній податковій декларації з податку на прибуток не відобразив суму податку, утриману та сплачену при виплаті доходу іноземній компанії, що призвело до не нарахування податку, та як наслідок, формування в індивідуальній картці платника безпідставної переплати.

Так під час перевірки підприємства, фахівці Офісу великих платників виявили факт відсутності даних про податкові зобов’язання з доходу нерезидента та невірного виправлення помилок у декларації з ПнП, що призвело до збільшення нарахування податку на прибуток на суму понад 800 тис грн.

Суть справи така: забувши відобразити у податковій звітності суму податкових зобов’язань, яку утримано та сплачено при виплаті доходу іноземній компанії, відомий алкотрейдер намагався самостійно виправити допущені помилки шляхом подання уточнюючої податкової декларації з податку на прибуток. Проте, відобразивши суму податку, утриманого та сплаченого при виплаті доходів нерезиденту у рядках 23 і 25 податкової звітності, не переніс її до рядку 31 (збільшення або зменшення податкового зобов'язання звітного періоду, що уточнюється). Це призвело до ненарахування податку на прибуток, та як наслідок, формування в індивідуальній картці платника безпідставної переплати. А далі, і до збільшення підприємству нарахування податку на суму понад 800 тис грн.

Такі помилки у податкових та уточнюючих деклараціях з ПнП є типовими для багатьох платників, тому ми вирішили роз’яснити всі особливості заповнення податкової звітності у частині доходів нерезидентів та допомогти вам упередити, а у разі необхідності, виправити помилки коректно та правильно. Як це зробити – розглянемо детальніше.

Платники податків, які ведуть бізнес із нерезидентами у своїй податковій звітності мають  обов’язково зазначати суму податкових зобов’язань з податку утриманого та сплаченого з доходів, виплачених нерезидентам.

Інформацію про виплачені доходи нерезидентам, суми утриманого з них податку та застосовану для оподаткування ставку платники зазначають у додатку ПН до податкової декларації з податку на прибуток підприємства, а суму утриманого податку вказують у рядках 23, 24, 25 в податковій декларації з податку на прибуток підприємства.

У разі самостійного виправлення помилок з податку на прибуток, який утримується при виплаті доходів нерезидентам, підприємством заповнюється рядок 31 уточнюючої податкової декларації з податку на прибуток підприємства для збільшення або зменшення податкового зобов'язання звітного періоду, що уточнюється (Наказ Міністерства фінансів України №897).

Шановні платники, слідкуйте за дотриманням визначених норм податкового законодавства та складання податкової звітності і пам’ятайте, – у разі виникнення будь-яких запитань, команда Офісу великих платників завжди готова прийти на допомогу.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»