• Посилання скопійовано

Виплата аліментів: як відобразити в розрахунку №1ДФ?

Податківці надали роз’яснення щодо того, як необхідно відображати у формі №1ДФ виплачені аліменти

Виплата аліментів: як відобразити в розрахунку №1ДФ?

ДФСУ у консультації від 18.03.2019 р. №1093/6/99-99-13-02-03-15/ІПК нагадує, що згідно з пп. 165.1.14 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно із Сімейним кодексом України, у тому числі аліменти, що виплачуються нерезидентом.

При цьому особи, які мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування (розрахунок за формою №1ДФ). І те, що аліменти є неоподаткованим доходом, не означає, що їх можна в цьому звіті не відображати.

Зокрема, податківці роз’яснюють, що Порядок №4 передбачає відображення у формі №1ДФ всіх доходів, нарахованих на користь фізичної особи, незалежно від способу та порядку їх оподаткування, у тому числі, які виплачуються нерезидентам. Отже, до розрахунку №1ДФ суми виплачених аліментів потраплять, хоч оподатковуватись і не будуть.

 

Як відображати суму перерахованих аліментів?

Аліменти можуть перераховуватись як безпосередньо фізичній особі - стягувачу, так і на рахунок виконавчої служби. Якщо з перерахунком безпосередньо фізичній особі все більш-менш зрозуміло, то от чи потрібно та як відображати виплату аліментів виконавчій службі – питання відкрите.

У коментованій консультації ДФС зазначає, що суми утриманих підприємством аліментів із фактичного заробітку (доходу) працівника на підставі постанови виконавця, які перераховані на рахунок виконавчої служби,  є такими, що призначаються для подальшої їх виплати стягувачу – фізичній особі.

Тобто фактично відбувається виплата доходу фізособі. А значить, його слід показати у розрахунку №1ДФ із зазначенням реєстраційного номера облікової картки (ІПН) стягувача. Зрозуміло, що для цього фізична особа, на користь якої сплачуються аліменти, зобов'язана надати інформацію про такий номер СГ, що виплачують їй доходи. Це відповідає пп. 70.12.1 ПКУ.

Відповідно до Довідника ознак доходів, аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін відображаються в податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «140».

 

Чи буде штраф, якщо не показати?

Відповідно до п. 119.2 ПКУ неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.

Отже, оскільки сума ПДФО та ВЗ не була занижена і не відбувається зміна платника податку (дані про аліменти не зазначались взагалі), то цей штраф, на нашу думку, застосовуватись не повинен.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»