• Посилання скопійовано

Декларування продуктів давальницької переробки з сировини, яку ввезено в режимі переробки

Податківці розповіли, хто повинен декларувати продукти переробки давальницької сировини, якщо і сировина, і продукти її переробки належать нерезиденту на праві власності

Декларування продуктів давальницької переробки з сировини, яку ввезено в режимі переробки

Коментар до ІПК ДФС від 02.04.2019 р. №1379/6/99-99-15-03-02-15/ІПК 

Суть коментованих операцій полягає в тому, що на митну територію України ввозяться відходи і брухт міді (код 7404 00 згідно УКТ ЗЕД), їх переробка у готову продукцію, та при цьому утворюється шлак з вмістом міді (код 2620 300000 згідно з УКТ ЗЕД). Шлак придатний для подальшого використання, але його утворення не є метою такої переробки.

Для переробки цієї сировини укладається договір на послуги давальницької переробки з резидентом.

Продукти переробки реалізуються через представництво нерезидента, зареєстроване в Україні. На це ж представництво покладається обов’язок з декларування продуктів переробки, а саме зміна митного режиму переробки на митній території на митний режим імпорту (ч. 1 ст. 75 МКУ).

Якщо умовами переробки іноземних товарів на митній території України передбачено проведення розрахунків частиною продуктів їх переробки, такі продукти підлягають митному оформленню відповідно до митного режиму імпорту з оподаткуванням митними платежами та застосуванням заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, передбачених законом. Крім цього, продукти переробки також можуть бути реалізовані підприємству, яке їх виготовило.

У коментованій ІПК податківці наполягають на тому, що в цих випадках декларантом продуктів переробки іноземних товарів повинен бути резидент, яким або від імені якого укладено зовнішньоекономічний договір, на підставі якого здійснювалася переробка такої давальницької сировини. 

Отже, якщо продукти переробки продаються :

  • іншим покупцям на території України - вони декларуються представництвом нерезидента – власника таких продуктів;
  • резиденту, який здійснював їх давальницьку переробку - вони декларуються таким резидентом.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»