• Посилання скопійовано

Зустрічайте! Нова форма декларації про майновий стан і доходи

Мінфін затвердив нову форму декларації про майновий стан і доходи та інструкцію про її заповнення

Зустрічайте! Нова форма декларації про майновий стан і доходи

Мінфін наказом від 25.04.2019 р. №177 (зареєстрований в Мін'юсті 04.07.2019 р. за №728/33699) виклав у новій редакції:

1. форму податкової декларації про майновий стан і доходи. Крім самої форми, маємо ще три додатки:

  • Додаток Ф1. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами
  • Додаток Ф2. Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою.
  • Додаток Ф3. Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв'язку з використанням права на податкову знижку.

2. Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи.

Таким чином, форму декларації та Інструкцію привели  у відповідність до Законів №2497№2530 та №2628-VIII. Про усі ці зміни ми писали в нашій аналітиці.

Зверніть увагу! У зв'язку зі збільшенням переліку витрат під час застосування права на податкову знижку та з урахуванням вимог п. 179.9  ПКУ наказом передбачено виокремити порядок розрахунку суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання з ПДФО, у зв'язку із використанням права на податкову знижку, в окремий додаток Ф3.

Крім того, у формі податкової декларації для платників податків, які декларують право на податкову знижку, введено окрему позначку у розділі категорія платника «особа, яка заявляє право на податкову знижку». Це пов'язано з тим, що такі платники мають окремий граничний строк подання податкової декларації – до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Крім того, Законом № 2497 внесені зміни, зокрема, до:

  • пп. 164.2.2 ПКУ, яким передбачено, що суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору фізичними особами – платниками ЄП 4 групи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, їх отримувач зобов'язаний включити суми таких доходів до річної податкової декларації за звітний рік та самостійно сплатити з них податки та збори. Для реалізації зазначеної норми у формі податкової декларації введено окремий рядок 10.2 для відображення вищенаведених доходів;

  • пп. 168.4.9 ПКУ, яким передбачено, що суми податку, нараховані податковим агентом з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, сплачуються таким податковим агентом до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об'єктів оренди (суборенди, емфітевзису). Для реалізації цієї норми у формі податкової декларації введено окремі рядки: 10.4.1 – для відображення вищенаведених доходів, а також рядок 17 – для відображення податку (військового збору) з таких доходів.

 

Коли потрібно буде звітувати за новою формою?

У тексті Наказу №177 вказано, що він набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Його було опубліковано в "Офіційному Віснику" №59 від 06.08.2019 р. Тож Наказ №177 набере чинності з 7 серпня 2019 року. 

Скоріш за все декларацію про доходи за 2019 рік потрібно буде подавати уже за новою формою, хоча за нормами п. 46.6 ПКУ вперше її потрібно було б подавати за 2020 рік. 

Втім, як тільки з’являться офіційні роз’яснення з цього приводу, ми вас обов’язково про це повідомимо!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»