• Посилання скопійовано

Постачання за нульовою ставкою ПДВ: як заповнити звіт щодо пільг?

У разі постачання товарів за нульовою ставкою (зокрема, в разі експорту), платник податку зобов’язаний подавати звіт про пільги. Розглянемо, як розраховується сума пільги у разі застосування нульової ставки ПДВ до операцій з постачання товарів або послуг

Постачання за нульовою ставкою ПДВ: як заповнити звіт щодо пільг?

ДФС у ІПК від 19.08.2019 р. №3883/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначає, що суми ПДВ, не сплачені платником до державного бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, для заповнення Звіту про пільги, розраховуються залежно від особливостей оподаткування (звільнені від оподаткування ПДВ, оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою та ставкою 7%).

Зокрема, розрахунок не внесених до державного бюджету сум ПДВ через застосування нульової ставки здійснюється за формулою, визначеною пп. 3 п. 2 розд. II Порядку №167, а саме:

СП = (V пост, нульов. - V прид.) х розмір ставки податку,

де:

  • СП - сума пільг;
  • V пост, нульов. - обсяги операцій з експорту товарів (супутніх послуг) та/або операцій з постачання товарів (послуг) на митній території України, оподатковуваних за нульовою ставкою, - з розділу I "Податкові зобов'язання" податкової декларації з ПДВ;
  • V прид. - обсяги операцій з придбання товарів (послуг), які використані в операціях з експорту товарів (супутніх послуг) та/або в операціях з постачання товарів (послуг) на митній території України, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Тобто фактично необхідно розрахувати різницю між сумою ПК, отриманого при придбанні цих товарів/послуг, та ПЗ за операцією з постачання таких товарів/послуг, якщо б їх постачання оподатковувалось за ставкою 20%.

Якщо в результаті обрахунку сума ПДВ, не сплачена платником до державного бюджету,  має від'ємне значення, то платник надає звіт, в якому у підграфах "усього" та "у тому числі з державного бюджету" графи "Сума податкових пільг, гривень", зазначає "0".

При цьому, графи "Код податку, збору", "Найменування податку, збору", "Код пільги згідно з довідником пільг" та "Найменування податкової пільги" заповнюють в загальному порядку інформацією про такі показники згідно з Довідником податкових пільг, який діяв у відповідному звітному періоді.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»