• Посилання скопійовано

Уряд посилить процедури звітування підприємствами у сфері викидів парникових газів в Україні

23 вересня Урядом прийнято три нормативно-правових акти, що мають забезпечити прозорий та коректний облік викидів парникових газів промисловими підприємствами в Україні

Уряд посилить процедури звітування підприємствами у сфері викидів парникових газів в Україні

23 вересня Кабінетом Міністрів України прийнято три нормативно-правових акти, що мають забезпечити прозорий та коректний облік викидів парникових газів промисловими підприємствами в Україні.

Запроваджена система є першим кроком до запуску системи торгівлі викидами парникових газів - економічного інструменту стимулювання скорочення викидів.

“Із налагодженням процесу держава отримає чітке розуміння реального об’єму викидів, а отже, зможе ефективно планувати відповідну політику, виконувати взяті на себе зобов’язання та стимулювати підприємства впроваджувати нові технології”, - зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський.

Відповідно до прийнятих рішень, з 2021 року визначені Урядом великі і середні промислові підприємства України будуть зобов’язані готувати плани з моніторингу викидів парникових газів і затверджувати їх в Міндовкіллі. Щорічно підприємства будуть готувати звіти про викиди парникових газів, які будуть перевірятися незалежними експертами відповідно до встановлених процедур та потім подаватися на затвердження в Міндовкілля.

Відповідні рішення прийняті на реалізацію Закону України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» та передбачені зобов’язаннями в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

Нагадаємо, що з 2019 року в Україні діє податок на викиди парникових газів на рівні 10 грн за тонну викидів, проте підприємства розраховують обсяги викидів за різними методиками, а подані звіти не проходять перевірку. Тобто дані, які держава збирає, не репрезентативні, а бюджет, можливо, недоотримує податки.

Україна приєдналася до Паризької угоди зі зміни клімату в 2016 році, метою якої є утримання підвищення глобальної температури до 2С потепління від доіндустріального рівня. Наразі середня температура на планеті вже підвищилася на 1,2С.

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»