• Посилання скопійовано

З 1 травня 2021 року Мінфін планує скасувати стару звітність з ЄСВ

На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт наказу, яким пропонується з 1 травня 2021 року скасувати стару звітність з ЄСВ. Ця дата встановлена через необхідність звітувати за періоди 2020 року за поточною формою звіту з ЄСВ

З 1 травня 2021 року Мінфін планує скасувати стару звітність з ЄСВ

17 листопада 2020 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу  «Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства фінансів України від 14 квітня 2015 року № 435» (завантажити).

Нагадаємо, що цим наказом затверджено форми звітності з ЄСВ та Порядок їх формування та подання.

 

Для чого скасовують стару звітність з ЄСВ?

Проєкт наказу розроблено для  реалізації права платникамиЄСВ подавати з 1 січня 2021 року звітність з ЄСВ у складі звітності з ПДФО (єдиного податку). Це передбачено змінами до Закону №2464-VI, внесеними Законом № 115. Подавати її слід буде  до податкового органу за основним місцем обліку у строки та порядку, встановлені ПКУ.

Відповідно чинні форми звітності з ЄСВ, затверджені наказом №435, є окремою звітністю та не можуть відповідати вимогам вищевказаних законодавчих змін. 

Таким чином, з метою уникнення правової колізії щодо існування декількох форм звітності з відображення сум нарахованого єдиного внеску наказ №435 має бути визнаний таким, що втратив чинність.

 

Якою буде нова форма звітності?

Форми, за якими подаватиметься звітність з ЄСВ у складі звітності з ПДФО (єдиного податку), має встановити Мінфін за погодженням з ПФУ та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування. 

Наразі маємо лише проєкти форм об’єднаної звітності:

  • «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859» (з ПДФО та ЄСВ для ФОП та фізосіб у вигляді нової декларації про доходи). Більше тут;
  • «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578» (з єдиного податку та ЄСВ). Докладніше у новині;
  • «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4» (з ПДФО, ВЗ та ЄСВ для роботодавців, нова ф. №1ДФ). Подробиці у новині.

 

Коли набере чинності цей наказ?

Очікується, що наказ набере чинності з 1 травня 2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

Чому саме ця дата? Як зазначено у пояснювальній записці, оскільки кінцеві терміни звітування за 2020 рік для різних категорій платників єдиного внеску встановлені після закінчення календарного року та припадають на періоди до травня 2021 року (до 21.01.2021 р., до 10.02.2021 р., до 01.05.2021 р.), втрата чинності (скасування) чинними формами звіту з 01.01.2021 року фактично унеможливить звітування після закінчення таких звітних періодів 2020 року. А це відповідно спричинить виникнення ризиків втрати застрахованими особами страхового стажу за звітні періоди 2020 року. 

Таким чином, цю проблему пропонується вирішити встановленням терміну набрання чинності наказом з 1 травня 2021 року, що охоплює усі строки подання обов’язкової звітності з ЄСВ за звітні періоди 2020 року.

Наразі ж зауваження та пропозиції до проєкту наказу можна надавати протягом 20 днів з дня його оприлюднення у письмовій та/або електронній формі за адресою: Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2 або 04071, м. Київ,  вул. Межигірська, 11, e-mail:dybko@minfin.gov.ua. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»